Ipari robotközpont nyílt Székesfehérváron

Kapcsolódó cikkek

Ipari robotközpont nyílt Székesfehérváron

Ipari robotközpont nyílt Székesfehérváron

gyártás

1 perc

A részt vevő cégek és szervezetek célja, hogy olyan tudásközpont jöjjön létre az Óbudai Egyetem székesfehérvári karán, amely a digitális korszakunkban a felnőttképzés területén, elsősorban az ipari robotokkal kapcsolatos kihívásokra tudja megadni a választ.

A munkaerőpiac átstrukturálódása folyamatban van, az ipari park nagyobb szereplőinél a munkaerőhiány miatt elengedhetetlen az automatizáció, a robotizáció. Ennek következtében pedig szükségszerű a magasabb hozzáadott értéket előállító tevékenységekre felkészítő képzések megfogalmazása.

Az Ipari Robottechnikai Központ létrehozásában részt vett Székesfehérvár önkormányzata, a Hanon Systems Hungary Kft., az Óbudai Egyetem, valamint az Arconic-Köfém Kft.

A résztvevők egy jelképes start gomb megnyomásával indították el az Universal Robotot, szimbolizálva a központ megnyitását. A székesfehérvári önkormányzat támogatásából, 55.880.000 forint összegből mintegy 200 négyzetméteren több mint száz hallgatót befogadni képes laborok és a fogadó iroda átépítése is megtörtént.

A létrejött robottechnikai központban több ipari robot található:

  • Fanuc oktatási robot – az Óbudai Egyetem Kancellária finanszírozásával,
  • Universal Robot 5, amely egy kollaboratív robot az Arconic Alapítvány finanszírozásával,
  • a Hanon System Hungary Kft. biztosítja az ABB IRB2400 és a Kuka KR 16-2 robotokat,
  • az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ felajánlása pedig egy Bosch SCARA.

A központban lehetőség nyílik a robotprogramozás megismerésére egy szakirányú gyakorlatorientált továbbképzés keretében, ahol a hangsúly a helyi ipari folyamatok, gyártósorok fenntartásán, továbbfejlesztésén, a robotintegrációs és karbantartási folyamatok megismerésén van.