Úgy tűnik, az erő egyre inkább a robotokkal van

Kapcsolódó cikkek

Úgy tűnik, az erő egyre inkább a robotokkal van

Úgy tűnik, az erő egyre inkább a robotokkal van

gyártás

1 perc

A kínai székhelyű Unitree által bemutatott videóban a cég Aliengo névre hallgató, négylábú robotjai teljesen egyszerre mozognak a Csillagok háborúja ikonikus zenéjére. Azt nem tudni, mi volt a vállalat szándéka mindezzel, mindenesetre a felvétel meglehetősen szürreálisra sikerült.

A több száz, földről felemelkedő, majd felegyenesedő, aztán visszaereszkedő robotcsapat látványa a kommentelők szerint egyesekben akár némi félelmet is kelthet. A Twitter felhasználók egy részében még az is felmerült, hogy Kína így szeretne burkoltan üzenni az Egyesült Államoknak.

Az Aliengo mesterséges intelligencia által vezérelt gépek mindenesetre erősen emlékeztetnek a Boston Robotics által tervezett Spot robotkutyákra.

A mélységérzékelő, nagy teljesítményű, fejlett védelmi szintű szerkezet másodpercenként több mint 3 méteres, egy óra alatt pedig több mint 11 kilométeres távolság megtételére képes. Mivel akár 5 kilogramm hasznos terhet is elbír, így gyári vagy más hasonló munkakörökben is jól alkalmazható.

A Twitteren megjelent felhasználói véleményekkel együtt tehát nemigen feltételezhető, hogy a gépeket katonai műveletekhez fejlesztették volna ki, hanem minden valószínűség szerint raktári – elsősorban anyagmozgatási – munkákra szánják. A robot súlya csaknem 12 kilogramm, akkumulátora pedig egy feltöltéssel nagyjából 2 órányi használatot bír.

Mindenestre Michael Groen tábornok az amerikai hadügyminisztérium által még márciusban közzétett nyilatkozatában felhívta a figyelmet a kínai állam által irányított iparpolitikára. Ennek célja, hogy az ország globális szinten is kiemelkedő szerepet tölthessen be a csúcstechnológiás gyártásban, és 2030-ra meghatározó piaci szereplő legyen a mesterséges intelligencia területén.