Mesterséges intelligencia pörgetheti fel az IoT-t

Mesterséges intelligencia pörgetheti fel az IoT-t

Mesterséges intelligencia pörgetheti fel az IoT-t

gyártás

2 perc

A Dolgok Internete eszközei által gyűjtött egyre hatalmasabb adathalmazok feldolgozásánál és értelmezésénél fontos szerep juthat a mesterséges intelligenciának.

Először érdemes tisztázni, hogy mi is a különbség a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia (AI) között. Az előbbi azt jelenti, hogy a számítógépek képesek megtanulni és átlátni bizonyos dolgokat anélkül, hogy kifejezetten erre lennének beprogramozva, utóbbi azonban akár felül is múlhatja az emberi döntéshozatali és tanulási folyamatokat.

IoT-trendek: még jobban behálózza az életünket a technológiaA Dolgok Internetére épülő világra jellemző, gyorsított ütemű innovációk a mesterséges intelligenciához köthető fejlesztéseknek kedveznek, mivel a minimális emberi beavatkozást igénylő gépi(esített) adatelemzés révén a cégek és felhasználók még jobb, még gyorsabb döntéseket hozhatnak.

Az Internet of Things megoldásai akkor válnak még értékesebbé, ha a kinyert adatokat azonnal elemzik, az információáramlás folyamatos, így azonnali visszajelzés adható a vállalaton belül és a csatlakoztatott berendezések között.

A hagyományos algoritmusok és az explicit konvertálás azonban ebben az esetben túlzottan időigényes és a hibázásra is esélyt hagy, így a cégeknek a gépitanulás-alapú mesterséges intelligencia felé érdemes fordulniuk – összegzi a Readwrite.

Hatékonyságnövelés

Az IoT-eszközök és a valós idejű adatelemzések egyre több területen jelennek meg. Jó példa erre a Nest intelligens termosztátja, mely képes megjegyezni, hogy tulajdonosa milyen hőmérsékletet részesít előnyben, az energiafelhasználást pedig ehhez igazodva állítja be. De megemlíthető a Tesla okosautó-hálózata is, melynek lényege, hogyha az egyik gépjármű tanul valami újat, akkor azt a flotta többi tagja is automatikusan elsajátítja, így juttatva előnyhöz tulajdonosát.

Egy közelmúltban publikált jelentés szerint az ilyen típusú szolgáltatásokba és termékekbe fektetett összeg 2019-re elérheti a 255 milliárd dollárt világszinten, ekkorra a vállalati IoT-piac nagyobb lesz, mint az okostelefonok és a tabletek piaca együttesen.

Globális kommunikáció

A mesterséges intelligencia egyik fontos területe a nyelvi alapú adatleírások, amelyek révén univerzálisan lehet majd kommunikálni és át lehet látni a különböző típusú internetes eszközök közötti adatösszefüggéseket, így a Dolgok Internete és az emberek közötti kommunikáció hangalapon és szöveges formában is megoldható lesz majd. A technológiai megoldások mellett tehát emberi szintű nyelvi készségekre is szükség lesz majd a megfelelő következtetések levonásához, a tanuláshoz és a javaslatok elkészítéséhez.