Mobil robotokkal is felpöröghet a gyártás

Kapcsolódó cikkek

Mobil robotokkal is felpöröghet a gyártás

Mobil robotokkal is felpöröghet a gyártás

gyártás

2 perc

A Mobile Industrial Robots nemrég Budapesten mutatta be, hogy milyen lehetőségek rejlenek a fejlesztéseikben. A MiR100 és MiR200 olyan robotok, amelyek segítségével a gyártók automatizálhatják a belső szállítást, illetve optimalizálhatják a gyártási folyamatokat.

„Nagy potenciált látunk az együttműködő robotokban a közép-kelet-európai piacon. A helyi cégeknek és a régióban gyártóüzemekkel rendelkező multiknak is szembe kell nézniük a gyártási költségek optimalizálásával kapcsolatos kihívásokkal. A robotizáció tűnik az egyértelmű megoldásnak, különösen úgy, hogy egyre több vállalat számára válik elérhetővé” – mondta Jesper Sonne Thimsen, a társaság közép- és kelet-európai régiójának értékesítési vezetője.

Az együttműködő mobil robotok a robotikai piac új szegmensét képviselik. Biztonságos módon optimalizálják a gyáron belüli logisztikát, segítenek elkerülni a költséges torlódásokat az anyagáramlásban, és növelik a termelési hatékonyságot.

A MiR együttműködő robotjai önállóak és fejlett intelligenciával rendelkeznek, biztonságos módon kikerülik az embereket és gépeket, valamint a beépített érzékelőknek és kameráknak köszönhetően gyorsan képesek reagálni a gyárban történő változásokra. A robotok irányításához nincs szükség programozási ismeretekre, a vezérlés egy felhasználóbarát, webbázisú interfészen történik, ami okostelefonon, tableten vagy számítógépen keresztül is elérhető.  

A MiR100 akár 100 kilogramm rakományt is képes szállítani, amíg a MiR 200 ennek a dupláját is elbírja. A gépeket el lehet látni különféle modulokkal, például ládákkal, polcokkal, emelőkkel, szállítószalaggal vagy együttműködő robotkarokkal – attól függően, hogy éppen milyen feladatot bízunk rá.

A gyártóvállalat a MiRHook elnevezésű kampót is kifejlesztette, amelyet a robotokra lehet szerelni, és például ketreceket, kocsikat vagy raklapvillákat lehet így vontatni. A csatlakoztatásnak köszönhetően a MiR 100 esetében a teherbírás 300 kg-ra, a MiR 200 esetében pedig 500 kilogrammra emelkedik.