Robotok a gyártásban: áldás vagy átok?

Kapcsolódó cikkek

Robotok a gyártásban: áldás vagy átok?

Robotok a gyártásban: áldás vagy átok?

gyártás

2 perc

Sokakat foglalkoztat, hogy vajon mennyire veszik el a gépek a jövőben a munkánkat.

A robotok gazdaságbefolyásoló hatását vizsgáló tanulmányok többsége a Nemzetközi Robotikai Szövetség (International Federation of Robotics, IFR) által közzétett adatokon alapul. Georg Graetz és Guy Michaels egyetemi kutatók 17 ország 1993 és 2007 közötti IFR-adatait használta fel a robotok és a termelékenység közötti pozitív kapcsolat kimutatására.

Daron Acemoglu és Pascual Restrepo szintén IFR-adatok felhasználásával tanulmányozta a robotizálás növekedésével járó hatásokat az amerikai gyártásban. Az eredmények alapján az 1.000 munkavállalóra jutó 1 robot körülbelül 0,18-0,34 százalékponttal csökkenti a foglalkoztatás népességre kivetített arányát.

Újabban pedig számos elemzésben használták fel a robotimport adatait is. Daron Acemoglu, Claire LeLarge és Pascual Restrepo például kormányzati adatok felhasználásával arra jutott, hogy a robotokat alkalmazó francia gyártók munkahelyeket teremtettek. Ez viszont ellentmond annak az elképzelésnek, miszerint a gépi kollégák tömegesen elvennék az emberek munkáját. Ugyanezt a pozitív viszonyt tükrözik más országokban – például Kanadában, Dániában és Spanyolországban – végzett kutatások is.

Acemoglu, Lelarge, and Restrepo ugyanakkor azt is megállapították, hogy a robotokat nem alkalmazó cégek hátrányba kerülhetnek gépeket használó versenytársaikkal szemben. Holott a robotok munkahelyteremtő hatása nem ellensúlyozza a munkahelyek elvesztését. Ugyanerre az eredményre jutott Michael Koch, Ilya Manuylov és Marcel Smolka Spanyolországból származó adatok felhasználásával készült tanulmányában is.

A robotok és a foglalkoztatás közötti összefüggések vonatkozásban számos további kérdés merül fel, beleértve a mesterséges intelligenciát és más modern technológiákat. Például, hogy miért nem alkalmaz minden cég robotokat?. Mi történik azokkal a munkavállalókkal, akik elveszítik az újabb automatizálás és gépesítés miatt az állásukat? Milyen tudásra lesz szükségük a jövőben? Mi a helyzet a mesterséges intelligenciát nem alkalmazó vállalkozásokkal? Milyen típusú munkavállalókat és milyen bérezéssel keresnek a robotizálást választó cégek?

Ezek megválaszolásához a kormányzati és statisztikai hivataloktól származó nagyobb mennyiségű és szofisztikáltabb adatra lenne szükség. Ezek hiányában ugyanis egyelőre nem lehet teljesen egyértelmű megállapításokat tenni – összegezte a Brookings cikke.