Tech-dopping: egyre népszerűbbek a viselhető kiegészítők

Kapcsolódó cikkek

Tech-dopping: egyre népszerűbbek a viselhető kiegészítők

Tech-dopping: a munkahelyeken is egyre népszerűbbek a viselhető kiegészítők

gyártás

2 perc

A MarketsandMarkets jelentése szerint a tavalyi 1,5 milliárd dolláros szintről 2023-ra akár 2,9 milliárd dollárra is bővülhet a viselhető kiegészítők alapanyagának piaca. Mindez 15 százalékos összetett éves növekedési rátát (CAGR) jelent.

Az elemzésben foglaltak szerint a felhasználók egyre inkább preferálják a szofisztikált készülékeket. A csatlakoztatott eszközök mind szélesebb rétegekhez jutnak el, ami értelemszerűen a kapcsolódó bevételek növekedéséhez vezet.

Ezt támasztja alá a Deloitte közelmúltban tanulmánya is, amely szerint a robotika, a Dolgok Internete (IoT), a kiterjesztett és a virtuális valóság (AR és VR) révén a munkahelyeken is terjednek a különféle viselhető megoldások. Az okosórák és -szemüvegek, a szenzorok,a viselhető robotvázak és más hasonló fejlesztések egyre kisebbek, könnyebbek vagy éppen szebb a kivitelezésük. Ugyanakkor sok felhasználó még mindig inkább hobbi- vagy sporteszközként tekint ezekre, holott az ilyen típusú készülékek a munkahelyi termelékenységet is növelhetik.

Például a viselhető robotok (exoskeleton) esetenként olyan műveleteket is el tudnak végezni, amelyeket az emberek gépi segítség nélkül – a fizikai korlátok miatt – nem tudnának. A kiterjesztett valóságnak (augmented reality) a többi közt a munkahelyi képzéseknél is nagy hasznát lehet venni, de a hangutasításokkal vezérelhető kiegészítők is sokat segíthetnek a fogyatékkal élő munkavállalóknak is. Az okosórák révén pedig leegyszerűsíthetők bizonyos belső kommunikációs folyamatok.

A növekvő darabszám gyártása értelemszerűen több alapanyagot is igényel. A viselhető kiegészítők gyártásához leginkább szilikonra van szükség, mivel ez tud megfelelően „lélegezni”. Továbbá fontos szempont, hogy képes alkalmazkodni az emberi test formájához, kényelmes és rugalmas viselet.

Az összegzés szerint 2018-ban az ázsiai csendes-óceáni térség jelentette a legnagyobb piacot az alapanyagok szempontjából, a következő években az alacsony gyártási költségek miatt ebben a térségben is további növekedés várható.

Forrás: