Magyar applikáció segíthet a cukorbetegeknek

Kapcsolódó cikkek

Magyar applikáció segíthet a cukorbetegeknek

Magyar applikáció segíthet a cukorbetegeknek

IoT Podcast

21 perc

Nagyon sokakat érint így vagy úgy a diabétesz. Erre fejlesztett egy hasznos alkalmazást a Sparklab NN inkubátorház és a Vodafone.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A cukorbetegség egyik nehézsége, hogy a megfelelő kezelés érdekében rendszeresen nagy mennyiségű adatot kell rögzíteni és számon tartani. Az NN Biztosító olyan eHealth ötletek megvalósításában is próbál segítséget nyújtani, melyek könnyebbé tehetik az egészségmegőrzést, valamint az egészséges életmódot népszerűsítik. 

A biztosító által indított Sparklab innovációs programba bekerült a Vodafone Magyarországgal közös együttműködés is. A két vállalat a cukorbetegek életét megkönnyítő applikáció fejlesztésébe kezdtek, és néhány hónap alatt el is készült az első prototípus. 

A tervezés folyamatáról Südi István, a Sparklab by NN inkubációs program vezetője, valamint Kulifai Zoltán, a Vodafone Magyarország IoT üzletfejlesztési menedzsere beszélt az M2M Zóna című műsorban.

Így született meg a Diablog applikáció

Első lépésként a fejlesztők részletesen felmérték, hogy a diabétesszel küzdőknek milyen technológiai segítségre lenne szüksége. A kutatás alapján az érintettek elsősorban olyan megoldást szeretnének, melyek a rendszeres állapotfelmérést a lehető legkevesebb input (kevés manuális bevitel) mellett képesek megvalósítani. 

A Diablog szoftvere jelenleg a betegség különböző paramétereinek monitorozására szolgál. Az öt legfontosabb tényező: a vércukor szintje, az inzulinadagolás mértéke, a testmozgáshoz, a táplálkozáshoz (főként a szénhidrátbevitelhez) kapcsolódó információk, valamint az olyan egyéb faktorok, mint például a stressz vagy akár az alkoholfogyasztás.

Ezen adatok segítségével az egészségnaplóként is funkcionáló alkalmazás folyamatosan nyomon követi a páciens állapotát. Természetesen a részletes kiértékelés a szakorvosokat is segíti, ám a tervezők elsődleges célja mégis az, hogy a betegek öntanulását fejlesszék.

A biztosításoknál is jól jöhet

Azon túl, hogy a felhasználók jobban átláthatják saját betegségüket, az applikáció használata akár az életbiztosítási prémiumokat is csökkentheti. Jelenleg ugyanis a diabéteszesek az életbiztosításoknál külön díjat fizetnek a betegségükből adódó rizikó miatt. A Diablog által nyomon követhető megfelelő életvitel azonban csökkenheti ezeket a kockázati tényezőket.

Úton a teljesen automatizált megoldások felé

Az adatbevitel a különböző mérőeszközök, inzulinadagolók integrációjával a későbbiekben még jobban automatizálttá válhat. Amikor pedig a szenzortechnológia megfelelő szintre jut, eljöhet az a pont, hogy a betegeknek már semmilyen adatot sem kell manuálisan bevinniük, csak a megfelelő okosórát, fitneszapplikációt vagy inzulinpumpát kell csatlakoztatniuk a mobiltelefonjukhoz. 

A digitális naplózás további előnye, hogy megfelelő beállításokkal szükség esetén a cukorbeteg családtagjait is értesíti a program, hogyha például a túl alacsony vagy túl magas vércukorszint miatt rosszullét léphet fel.

További részletekért hallgassa meg a teljes beszélgetést!