A kiterjesztett valóságban erősíti magát az Alibaba

Kapcsolódó cikkek

A kiterjesztett valóságban erősíti magát az Alibaba

A kiterjesztett valóságban erősíti magát az Alibaba

kereskedelem

2 perc

A kínai óriáscég március végén jelentette be, hogy meg nem nevezett összegért felvásárolta az izraeli Infinity Augmented Reality nevű startupot.

A két társaság stratégiai együttműködése 2016-ra nyúlik vissza. Ekkor az Alibaba lépett fel az InfinityAR legnagyobb befektetőjeként annak harmadik körös tőkebevonásában. Azóta több projektben is együttműködnek a kiterjesztett valóság (AR), a számítógépes látás és a mesterséges intelligencia (AI) területén.

A hat éve alapított startup AR-szemüveg platformja több iparágban – például a nagykereskedelem, a számítógépes játék vagy az egészségügy területén – is lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy applikációikat a kiterjesztett valósággal egészítsék ki. A vállalkozás termékei között megtalálhatók például szoftverek mind az eredeti alkatrésztervezők (ODM), mind az eredeti alkatrészgyártók (OEM) számára, valamint 3D játékmotorokhoz való SDK plugin-ek (kiegészítő modul a programfejlesztői készletben) is vannak.

Az online kereskedelmi óriás három éve kezdett el érdeklődni a virtuális valóság iránt, ekkoriban fektetett be a Magic Leap nevű vállalkozásba is. Anyaországában kutatólaboratóriumot hozott létre, ahol azt vizsgálja, hogyan, milyen megoldások segítségével építhető be a virtuális valóság saját e-kereskedelmi platformjába.

15 milliárd dollár, 2 milliárd vevő, 100 millió munkahely

Az InfinityAR kutatói jelenleg az Alibaba fejlesztő központjának (DAMO Academy) részeként működő, a gépi intelligenciára koncentráló egységének (Machine Laboratory) kialakításán dolgoznak. A 15 milliárd dolláros kutatás-fejlesztési projekt, ha sikerrel jár, akkor azt prognosztizálják, hogy 2036-ra 2 milliárd vásárlót szolgál ki és 100 millió új munkahelyet teremt. A DAMO Akadémia világszerte egyetemekkel működik együtt; az izraeli Machine Laboratory a Tel Aviv-i egyetemmel lépett partnerségre, amelynek keretében videóelemzésre és a gépi tanulásra koncentrálnak.

A kutatóközpont vezetője közleményben jelentette be az együttműködést. Lihi Zelnik-Manor hangsúlyozta, hogy a két cég leginkább a szenzorfúzió, a számítógépes látás és a navigációs technológiák fejlesztése terén tervez egyedi tudást létrehozni. Azt remélik, hogy ezekből mind a vevőik, mind a partnereik, mind pedig a fejlesztők profitálhatnak.

Forrás: