Áprilisi tréfából innováció: itt az okosevőpálcika

Áprilisi tréfából innováció: itt az okosevőpálcika

Áprilisi tréfából innováció: itt az okosevőpálcika

kereskedelem

5 perc

A kínai Baidu keresőóriás intelligens evőpálcikák fejlesztésén munkálkodik. Az okos evőeszközök egyebek között kiszűrik az ételben található káros összetevőket, de mutatják a hőmérsékletet, a pH-értéket és a tápanyag-tartalmat is.

Vannak ételek, amelyekről első ránézésre vagy szag alapján egyértelműen megállapíthatjuk, hogy már lejárt a szavatosságuk. Sok esetben azonban még a legjobb boltok polcairól is lekapkodhatunk olyan terméket, amelyről később kiderül, hogy egészségre káros anyagokat, kórokozókat tartalmaz. A Baidu keresőóriás fejlesztésének köszönhetően azonban a jövőben ezeket az aggodalmakat nyugodtan elfelejthetjük, hiszen az intelligens evőpálcikák azonnal kiszűrik a romlott vagy fertőzött élelmiszereket.  

A kínai Google-ként is emlegetett Baidu evőpálcikáinak ötlete eredetileg csupán egy áprilisi tréfa volt, amin a vállalat dolgozói szórakoztak egymás között. De az elképzelés végül olyan osztatlan sikert aratott, hogy a társaság mégis belekezdett a „Kuaisou” névre keresztelt pálcikák fejlesztésébe. Az új evőpálcika kinézetre talán nem sokban különbözik a hagyományos kínai evőeszközöktől, viszont a beépített szenzorok felmérik az ételek és italok összetételét, tápanyag-tartalmát, pH-értékét és hőmérsékletét is.

"Ennivaló" M2M: tudja, hogy mi kerül a tányérjára? >>Kínában ez már csak azért is fontos, hiszen az utcai árusok rengetegszer sütnek többször felhasznált étolajjal, – úgynevezett „csatornaolajjal” – ami rendkívül káros az egészségre. A fejlesztésről még áprilisban készített első videón például az evőpálcikát először extra szűz olívaolajba mártották, amelyet az intelligens evőeszköz minden szempontból kifogástalannak ítélt. A pálcikát ezt követően egy többszörösen újrahasznosított étolajat tartalmazó edénybe merítették, és az okoseszköz azonnal figyelmeztetett a veszélyre.

Kínában a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az utóbbi egy évben óriási botrányt kavartak a fertőzött élelmiszerek. A boltok polcaira egyebek között egészségre káros összetevőket tartalmazó tej, de bizony még a sötétben világító sertéshús is felkerült. Néhány hónappal ezelőtt ráadásául komoly felháborodást keltett, hogy az igazi turistaparadicsomnak számító Hangzhou városában az egyik szálloda főszakácsa ehetetlen ételfestékkel igyekezett a vendégek számára még vonzóbbá tenni az elkészült fogásokat. A csaló séfet természetesen rögtön bírósági eljárás alá vonták, de az eset még sokáig nem merült feledésbe.

A pálcika egy okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül jeleníti meg, hogy az adott étel tartalmaz-e ártalmas vegyszert, alkalmas-e fogyasztásra. A kínai fejlesztés emellett fényjelzéssel is riasztja tulajdonosát, hogyha valamelyik fogás nem megy át az „egészségügyi teszten”, a pálcikák végére ugyanis színes LED-eket szereltek a fejlesztők. Így pusztán arra kell ügyelni, hogy az ember időben észrevegye a felvillanó piros fényt, mielőtt óvatlanul belekóstol a több napja lejárt tonhalsalátába.  

A jelenlegi funkciók mellett a tervezők a későbbiekben pontos kalóriatáblázattal is kiegészítenék az evőpálcikához kapcsolódó alkalmazást, ezzel is hozzájárulva az egészség megőrzéséhez és a megfelelő testsúly eléréséhez. Az már más lapra tartozik, hogy vajon mikor bukkanhatnak fel az első intelligens evőpálcikák a kedvenc kínai éttermünkben, bár egyelőre úgy tűnik, hogy még jó sokáig csak hagyományos, fából készült evőeszközzel tömhetjük magunkba a tojásos rizst és a szecsuáni csirkét. A Baidu közleménye szerint a termék még nem áll készen a tömeggyártásra, ezért a várható árat sem lőtték be.  

Forrás: China Realtime