Konyhatündér: okosmérleggel válhat profi szakáccsá

Konyhatündér: okosmérleggel válhat profi szakáccsá

Konyhatündér: okosmérleggel válhat profi szakáccsá

szórakozás

5 perc

Az írországi Drop csapata intelligens konyhai mérleggel és egy különleges alkalmazással emeli új szintre a főzés élményét. Figyelem, a siker garantált; nincs több baklövés, nincs több elszámolás, a fejlesztés segítségével bárkiből mesterszakács válhat.

A hétköznapi használati tárgyakat hálózatba kapcsoló Dolgok Internete (IoT - Internet of Things) rohamtempóban fejlődik, napjainkban az intelligens technológiák az életünk egyre több területére szivárognak be. Eddig azonban nem nagyon volt olyan fejlesztés, ami igazán kényelmessé, és főleg kudarcmentessé tette az otthoni sütés-főzést. Ezen változtatott a Drop csapata; az írországi vállalat okosmérleggel, illetve egy iPad-en keresztül böngészhető, ínycsiklandó receptajánlót tartalmazó alkalmazással jelent meg a piacon.

"Ennivaló" M2M: tudja, hogy mi kerül a tányérjára? >>Bárki, aki szeret a konyhában tevékenykedni, ismeri a teljesítménykényszert, amivel a sütés-főzés együtt jár. Mindennek tökéletesnek kell lennie, a recepttől a sütési időn és a hozzávalók mennyiségén át az asztalra kerülő ételig. A hosszú, nem egyszer bonyolult receptek esetében azonban óhatatlanul becsúszhatnak apró baklövések, könnyű elszámolni a mennyiségeket. „Egy kanállal több liszt nem oszt, nem szoroz” – mondhatjuk bátran, aztán a végén ott áll az ember egy tálcányi leragadt, lapos süteménnyel, amivel nem szívesen büszkélkedne el az anyósának.

A Drop intelligens konyhai mérlege egyszerre lesz a szakácskönyve és hűséges kuktája, hogy a későbbiekben igazi konyhatündérként csillogtassa meg a tudását és bűvölje el szeretteit. Maga a koncepció pofonegyszerű; a mérleg Bluetooth kapcsolattal csatlakozik egy táblagéphez, a készüléken pedig külön alkalmazás mutatja a lemért alapanyag súlyát. Az applikációban receptek széles tárházából választhatja ki a kedvére valót, minden egyes recepthez tartozik fotó, részletes leírás és elkészítési javaslat. Az alkalmazás emellett arra vonatkozóan is tippet ad, hogy a kiválasztott ételt inkább reggelire vagy vacsorára érdemes elkészíteni, mutatja a sütési időt, a nehézségi fokozatot, illetve a kalóriatartalmat.

Liszt-vagy gluténérzékenyek számára külön jó hír, hogy az alkalmazás felhívja a figyelmet, ha a kiválasztott recept allergén összetevőket is tartalmaz. A tökéletes recept megtalálása után egy gombnyomással megadhatja, hogy hány emberre szeretne főzni, az alkalmazás pedig ehhez igazítja a hozzávalók mennyiségét. Így aztán nincs több számolási hiba, ráadásul az sem jelent gondot, ha az utolsó pillanatban derül ki, hogy valamelyik alapanyagból nincs elég otthon. Az okos alkalmazás ugyanis automatikusan újraszámolja a mennyiségeket, ha valamiből kevesebb áll rendelkezésre, illetve helyettesítő alternatívákat ajánl fel.

Drop - Baking Made Easy. from Get Drop on Vimeo.

Az elkészítési idő lejártával a program külön értesítőt küld a telefonjára, ezáltal biztosra veheti, hogy a tökéletes időpontban kerül ki a sütőből az ínycsiklandó vacsora. A mesterfogással pedig barátainak is elbüszkélkedhet, hiszen a letöltött alkalmazásban könnyedén megoszthatja bárkivel az ételről készített fényképet, sütési-főzési élményeit, és véleményezheti is a választott receptet. A Drop nevű vállalatot egyébként 2012-ben alapították Írországban, jelenleg Dublinban és San Franciscóban található két központjuk.

Az innovatív cégvezetők főként az Egyesült Államokban dolgozó több mint 30 millió pék munkáját szerették volna megkönnyíteni és támogatni. Számukra ugyanis nem mindig könnyű egy tuti receptet találni, ráadásul kulcsfontosságú, hogy a polcra kerülő péksütemények és torták finom ízükkel visszacsábítsák a vevőket a boltba. Természetesen az újítás nem pusztán a profi szakembereknek kedvez, gyakorlatilag bárkiből igazi konyhatündér válhat az okosmérlegnek és a válogatott recepttárat tartalmazó alkalmazásnak köszönhetően.

Forrás: Getdrop.com