Ennél gyorsabban senki nem jutott még pizzához

Ennél gyorsabban senki nem jutott még pizzához

Ennél gyorsabban senki nem jutott még pizzához

kereskedelem

2 perc

Önnel is előfordult már, hogy hazafelé menet kedve támadt egy sajttal, sonkával és paradicsommal gazdagon megrakott pizzára? A jövőben a vezetők autójukban ülve is megrendelhetik kedvenc olasz vacsorájukat, sőt akár elektronikus úton ki is fizethetik az ételt egy összekapcsolt technológiára épülő eszköz segítségével.

A Pizza Hut ugyanis nemrég egy olyan – okosautókba beépíthető – rendszernek a tesztelését kezdte meg, amely lehetővé teszi, hogy a vásárlók már az autójukból megrendeljék a pizzát, és kiegyenlítsék a számlát. A vevők személyazonosságát az éttermek előtti parkolókban felszerelt, Bluetooth-kapcsolattal működő jeladók (beacon-ök) ismerik fel, a fogyasztók így a megérkezés után nem sokkal hozzájutnak a megrendelt vacsorához.

Az étteremhálózat a Visa bankkártyatársaság, továbbá az Accenture tanácsadó cég segítségét vette igénybe a fejlesztés során. A rendszert a tervek szerint akár más területeken is bevethetik a későbbiekben; a vezetők például ezen keresztül fizethetnének a benzinkutaknál, vagy akár kiegyenlíthetnék a parkolási tarifákat – részletezte a Visa innovációs és stratégiai együttműködésért felelős részlegének egyik tagja a Mobile World Congress során tartott bemutatón.

Robotkukta varázsolja az asztalra az esti vacsorát >>A héten Barcelonában megrendezett eseményen Martin Enriquez arról is beszélt, hogy a vásárlók a Pizza Hut aktuális étlapjáról is válogathatnak, de az új rendszer a vevők korábbi rendeléseit is megjegyzi. Ha tehát az autós ugyanazt szeretné enni, mint a legutóbbi alkalommal, akkor a kijelzőn azonnal megjelennek a korábbi rendelés részletei, a számla összege, így a sofőrnek csak a bankkártyáját kell elővennie, hogy befejezze a tranzakciót.

A rendelés adatait a rendszer vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbítja egy felhőalapú szolgáltatásnak, amely ezután tovább küldi azt az étteremnek. A vezetőnek pedig ezt követően elegendő csupán a kiválasztott étterem előtt a jeladóval ellátott parkolóhelyek valamelyikénél megállnia, és már viheti is haza a pizzát. A Bluetooth-alapú jeladók egyébként automatikusan azonosítják a vásárlók személyazonosságát a vevők okostelefonján keresztül.

Újabb rekordot állítottak be az okostelefonos fizetések >>A Visa mindössze 10 hét alatt fejlesztett ki három különböző telefonos alkalmazást az Accenture-rel együttműködésben, ezeket a Pizza Huton kívül egy benzinkútnál, illetve parkolóóránál tesztelték. Az eszközöket a világhálón összekapcsoló Dolgok Internete ma még egy nagyon széttöredezett piacot foglal magába – véli a Visa szakértője. Martin Enriquez szerint azonban a jövőben az IoT térhódítása az internetes kereskedelmet is új alapokra helyezi. A társaság reméli, hogy ez a fejlesztésük szintén arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy készpénz helyett elektronikus módon bonyolítsák a vásárlásaikat.

Forrás: NFC World+