A jövő kereskedelme a személyre szabott ajánlatokra épül

Kapcsolódó cikkek

A jövő kereskedelme a személyre szabott ajánlatokra épül

A jövő kereskedelme a személyre szabott ajánlatokra épül

kereskedelem

2 perc

Az okostechnológia és más innovatív megoldások az értékesítésben is újratervezést hoznak, és ügyesen keverik az online és offline lehetőségeket. Íme, néhány fejlesztés, amelyben megjelenik a Dolgok Internete, a szenzortechnológia vagy éppen a Bluetooth-jeladó, a beacon is.

Automatizált fizetés

A boltban kígyózó sorok mindig bosszúságot okoznak a vevőknek. A Dolgok Internete segítségével viszont olyan rendszer építhető ki, amely képes leolvasni a vonalkódokat és összesíteni a tételeket, a kapcsolódó mobilalkalmazás segítségével pedig automatikusan levonja a végösszeget a vásárló egyenlegéből.

Ezzel a folyamat egyrészt gyorsabbá válik a fizetési folyamat, másrészt növelhető a vásárlói élmény, hiszen a vevők szívesebben térnek be olyan boltba, ahol tudják, hogy pillanatok alatt végezhetnek. Az üzletek számára a technológia beruházási költségeit ellensúlyozza, hogy csökkennek a munkaerő-költségek. A McKinsey becslése szerint az automatizált fizetés akár 75%-kal is csökkentheti a pénztárosokra fordított bértömeget, így 2025-re a kapcsolódó megtakarítások 150 milliárd dollárról akár 380 milliárdra is nőhetnek éves szinten.

Személyre szabott kedvezmények

Az ügyfelek hűségét mindenképpen érdemes díjazni. Az üzletbe kihelyezett szenzorok akár abban is segíthetnek, hogy a vásárlók a törzsvásárlói programra történő feliratkozás esetén egyedi kedvezményekhez juthatnak. Ehhez az okostelefonjukra és a megfelelő applikációra lesz szükség.

De az újabb technológiai megoldásokkal azt is figyelemmel lehet kísérni, hogy a vevők milyen termékeket néztek meg online, így azokra az árucikkekre a fizikai boltban történő vásárláskor árengedményt kaphatnak. Ez a személyre szabott kedvezmény is növelheti a vásárlói élményt, és az üzlet is célirányosabban tudja megszervezni az akcióit. Sőt a konverziós ráta is növelhető ezáltal. Az e-kereskedelemben a konverziós ráta azt mutatja, hogy adott időszakon belül hány oldallátogatásból lesz tényleges vásárlás.

„Segítő bóják” a vásárlóknak

Az úgynevezett beacon-öket elsőként az Apple alkalmazta még 2013-ban. Olyan apró Bluetooth-eszközökről van szó, amelyek az ügyfél tartózkodási helye alapján értesítéseket küldenek annak okostelefonjára. A kereskedelemben azt jelenti, hogy a vevők értesülhetnek a különféle akciókról és más különleges eseményekről, vagy láthatják, hogy éppen egy olyan üzlet közelében vannak, amelynek letöltötték a saját alkalmazását.

A Macy's az Egyesült Államokban 2014 óta alkalmazza ezt a módszert. A vállalat applikációja még azt is képes jelezni, hogy a vásárló a bolt melyik részében tartózkodik éppen. Ha például a kozmetikai részlegen nézelődik, akkor az app emlékezteti, hogy melyik sminktermékekre keresett rá korábban az interneten.

A jeladók egyébként a járókelőknek is képesek információkat küldeni, így „csalogatva be” őket az üzletbe. A Swirl Networks felmérésében a vásárlók több mint 70%-a állította, hogy mindez hozzájárult az adott üzletben történő vásárlásához. A Macy’s üzletein kívül a tengerentúlon a többi között az Urban Outfitters, a CVS, a Lord & Taylor és a Timberland is alkalmazta már ezt a vásárlásösztönző technológiát.

Forrás: