Önvezető Priusok viszik házhoz a bevásárlást

Kapcsolódó cikkek

Önvezető Priusok viszik házhoz a bevásárlást

Önvezető Priusok viszik házhoz a bevásárlást

kereskedelem

1 perc

Kaliforniában december elején útjára indult az állam első kereskedelmi célú, autonóm házhoz szállítási szolgáltatása. Az árut a 7-Eleven vegyesbolthálózat, az önvezető technológiát a Nuro, a gépkocsit pedig a Toyota biztosítja.

A startup december elsején megkezdte kereskedelmi önvezető futárszolgáltatását Kaliforniában. A helyszín kiváló választás, hiszen az állam nemcsak a világ egyik legfontosabb új technológiai központja, de a járművekre vonatkozó károsanyag-kibocsátási szabályozások is itt a legszigorúbbak az egész világon. Ilyenformán Kalifornia a jövőbeli mobilitás kísérleti terepének számít.

A mobilitási cég egy évvel ezelőtt a piaci szereplők közül elsőként kapta meg az engedélyt az önvezető járművek kereskedelmi célú alkalmazására. A boltlánc vásárlói a megrendelt áru házhoz szállítása során választhatják a Nuro autonóm járművét: egy megfelelően átalakított Toyota Prius hibridet. Kezdetben minden autóban biztonsági sofőr foglal helyet, aki kizárólag vészhelyzet esetén avatkozik bele a vezetésbe.

A szolgáltatás egyelőre a startup cégközpontjának közelében, a Szilícium-völgy egyik legfontosabb városában, Mountain View-ban érhető el. A Nuro és a Toyota járművei egy másik helyszínen, a texasi Dallasban már pizzafutárként szolgálják ki az ügyfeleket.

A Prius nagyfeszültségű elektromos hálózatának köszönhetően ideális alanya az autonóm átalakításnak. Nem véletlen, hogy az ilyen irányú kísérletekben már évekkel ezelőtt alkalmazta nemcsak a Nuro, de annak versenytársai, így a többi között a Google (Waymo) és a Pronto is. Az utóbbi cég 2018-ban a világon elsőként egy ilyen önvezető járművel szelte át az észak-amerikai kontinenst, emberi beavatkozás nélkül téve meg a San Francisco és New York közötti, mintegy 5000 kilométeres távolságot.