Rászállhat a digitális asszisztensekre az Európai Bizottság

Kapcsolódó cikkek

Rászállhat a digitális asszisztensekre az Európai Bizottság

Rászállhat a digitális asszisztensekre az Európai Bizottság

kereskedelem

1 perc

A versenyjogi biztos újabb vizsgálatot jelentett be annak felderítésére, hogy a Siri, az Alexa vagy a Google Assistant hozzájárul-e a fogyasztói jogokat sértő IoT-monopóliumok felépítéséhez.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy átfogó vizsgálatot kezd az interneten keresztül egymással kommunikáló eszközök (IoT), ezen belül az okos elektronikai cikkek és a digitális asszisztensek területén – írta a Bitport.

A becslések alapján az Európai Unióban működő okos otthoni eszközök száma tavaly év végére már jócskán meghaladta a 100 millió darabot, 2023-ra pedig a 180 milliós küszöböt is átlépheti. Ennél is nagyobb mértékben növekszik majd a piac forgalma, ami a következő négy évben akár a mostani érték négyszeresére, több mint 27 milliárd euróra bővülhet.

Az EB-vizsgálat célja most is annak a felderítése, hogy a meghatározó gyártók és szolgáltatók megpróbálják-e felépíteni azokat az európai fogyasztók jogait sértő monopóliumokat, amelyeket a digitális gazdaság más szegmenseiben is többé-kevésbé megteremtettek maguknak. Az uniós testület ezekkel kapcsolatban már több alkalommal szabott ki rekord összegű, több milliárd eurós bírságokat.

Margrethe Vestager, a versenyjogi és digitális ügyekért felelős alelnök ezúttal is megnevezte a többi között az Apple Siri, a Google Assistant vagy az Amazon Alexa termékeit.

Az egyensúly általában igen törékenynek mutatkozik a digitális piacokon. Az Európai Bizottság éppen ezért még idejében lépni akar, hogy a legnagyobb iparági szereplők ne kerülhessenek olyan domináns helyzetbe, mint más szegmensekben.