Gondolatolvasók lesznek a bécsi közlekedési lámpák?

Kapcsolódó cikkek

Gondolatolvasók lesznek a bécsi közlekedési lámpák?

Gondolatolvasók lesznek a bécsi közlekedési lámpák?

közszolgáltatás

1 perc

Az osztrák fővárosban 1300 közlekedési lámpa közül 200 régi nyomógombosat cserélnek ki, helyüket ősztől okoskamerával ellátott lámpák veszik át. Ezek a gyalogos forgalmat nemcsak egyszerűbbé, de hatékonyabbá is teszik majd.

A készülék egy képfeldolgozó program és egy algoritmus segítségével nyolc méterről fel tudja ismerni, hogy a gyalogos épp átkelni készül-e a zebrán, vagy mással van elfoglalva. A program nemcsak az emberi jelenlétet, de az állatokét is képes felismerni, így elkerülhető, hogy például egy arra repülő madár megtévessze a forgalmat.

A kamerákat az átkelőhelyeknél négy méter magasan helyezik el, és onnan figyelik a járókelő forgalmat. Az eszközben elhelyezett mini számítógép helyben, a másodperc töredéke alatt feldolgozza az adatokat.

Az adatvédelem miatt sem kell aggódni. A berendezések kizárólag mozgásmintákat képesek felismerni, ráadásul az adatok a feldolgozás után egyből törlődnek is.

2016 óta folyamatosan fejleszti Bécs városa és a Grazi Műszaki Egyetem az intelligens lámpákat. További fejlesztések is tervbe vannak véve, például csoportok beazonosítását is lehetővé szeretnék tenni. Ezáltal a zöld jelzés hosszát hozzá tudnák igazítani a várakozók számához.