Így segíthet az IoT az esőerdők megmentésében

Így segíthet az IoT az esőerdők megmentésében

Így segíthet az IoT az esőerdők megmentésében

közszolgáltatás

2 perc

Annak érdekében, hogy a legkülönbözőbb fajoknak otthont adó erdőt megóvják, perui kutatók valós időben monitorozzák a dzsungel természetes működését.

Peruban található a világ egyik leglátványosabb esőerdő-rezervátuma, a Manú Nemzeti Park. 1987-ben került fel az UNESCO világörökségi helyszínei közé, amely egyben úgynevezett bioszféra-rezervátumként is működik, tehát segít fenntartani a globális biodiverzitást.

A manúi esőerdő különleges és fontos hely az adatgyűjtéshez, a perui székhelyű RFID Radical Solutions cég például a Libelium intelligens környezeti és mezőgazdasági platformjait alkalmazza a szélsőséges hőmérséklet- és időjáráskülönbségek megfigyeléséhez és pontos követéséhez. Ezek a vezeték nélküli szenzoros elemek az összegyűjtött víz- és levegőminták paramétereit mérik, majd az összegyűjtött adatokat nagy hatókörű berendezésekkel továbbítják egy adattároló központba.

A projekt részeként Jorge Camus mérnök vezetésével 25 érzékelőt és kamerát szereltek fel, amelyek a rezervátumban bekövetkező változásokról küldenek információt, az interneten keresztül. Mérni tudják a páratartalmat, a légnyomást, a hőmérsékletet, az időjárást és a napsütés mennyiségét, valamint képesek a légkörbe jutó káros anyagok kimutatására is.

Az esőerdők is csatlakoznak az internetre

A projekt célja a valós idejű információk küldése az erdőkről, elsősorban az ott dolgozó kutatók számára, de azok számára is elérhető lesz az információ, akik csak érdeklődnek a környezetvédelem iránt. Minden műszer napelemekkel működik, így elkerülik az ott lakók és a környezet megzavarását hangos dízelgenerátorokkal, vagy hosszú áramkábelek telepítésével.

„A szenzorok a teljes bioszférát, az állat- és növényvilágot monitorozzák. Ezen mérések értéke felbecsülhetetlen, hiszen világszerte felhasználható a kutatócsoportok számára a különböző környezeti projekthez” – emelte ki a projekt vezetője.

Forrás: ReadWrite