Különleges Mars-utazás az iskolabusszal

Különleges Mars-utazás az iskolabusszal

Különleges Mars-utazás az iskolabusszal

közszolgáltatás

7 perc

A NASA tervei szerint még körülbelül húsz évet kell várni arra, hogy ember lépjen a Marsra, de egy virtuális valóságra épülő fejlesztésnek köszönhetően a gyerekek akár előbb is tehetnek egy körutat a vörös bolygón. A speciális ablakokkal felszerelt jármű bonyolult szemüvegek és fejhallgató nélkül működteti a VR-technológiát.

A Lockheed Martin repülőgépgyártó Generation Beyond projektjében lélegzetelállító Mars-utazásban vehetnek részt az iskolabuszon utazók. A megrendelés hallatán a fejlesztők elsőre teljes őrültségnek gondolták az elképzelést, hiszen egy teljes buszt kellett óriási virtuális valóság (VR) headsetté varázsolniuk. A cél az volt, hogy minél valóságosabb utazásban legyen részük a gyerekeknek.

Amikor a diákok beülnek a járműbe, akkor még kilátnak az ablakokon, majd egyszer csak minden elsötétül, és a Mars felszíne jelenik meg. Külön erre a célra koreai és kínai szakemberek kézzel készíttették az ablakokat, amelyek abban különböznek a hagyományos nyílászáróktól, hogy kivetítő funkcióra is képesek.

A mérnökök az Unreal játékmotor segítségével hozták létre a virtuális, háromdimenziós Mars-felszínt, melyet a térképek alapján Washington utcáival is szinkronizáltak. A GPS és egy lézeres sebességmérő így a lehető legpontosabban követi a busz mozgását, és azzal együtt pontosan mozog a táj a monitorokon is.

Útközben elhaladhatnak a gyerekek egy űrbázis mellett, de különböző érdekes sziklákat is láthatnak az út mentén. A kirándulást még valósághűbbé teszi, hogy a járművet speciális hangszóró rendszerrel építették körbe. Ezáltal a homokvihar például nemcsak képekben jelenik meg, hanem speciális hangeffektek is még valóságosabbá teszik az élményt. 

Fontos kiegészítés, hogy más VR-megoldásokkal ellentétben az utasoknak nem kell speciális szemüveget és fülhallgatót felvenniük, így barátaiknak is könnyen megmutathatják azonnal a nekik tetsző részleteket. A marsjáró iskolabuszon mondhatni, eltűnnek a hardverek és a szoftverek, nem kell azokat külön viselni, így még inkább átélhetővé válik az utazás.

Forrás: TheNextWeb.com