Vodafone M-Pesa: magas szintű banki szolgáltatások mobilon

Kapcsolódó cikkek

Vodafone M-Pesa: magas szintű banki szolgáltatások mobilon

Vodafone M-Pesa: magas szintű banki szolgáltatások mobilon

közszolgáltatás

5 perc

Az elmúlt évtizedben az M-Pesa messze túlszárnyalta eredeti funkcióját, azt, hogy csupán a magánszemélyek közötti pénzátutalásoknál nyújtson segítséget.

A mobilfizetési szolgáltatás immár több ország tágabb értelemben vett gazdaságában is fontos szerepet játszik, számos alapművelethez – így közüzemi számlák befizetéséhez, bér- és nyugdíjfizetésekhez, valamint mezőgazdasági támogatások ás állami juttatások kifizetéséhez – is igénybe veszik.

A Vodafone jelenleg 10 országban kínál ilyen típusú szolgáltatásokat: Albániában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Ghánában, Indiában, Kenyában, Lesothoban, Mozambikban, Romániában és Tanzániában.Az M-Pesa ügyfelei kiskereskedelmi egységekben és a neten is vásárolhatnak termékeket és szolgáltatásokat. Az M-Shwari, M-Pawa és KCB M-Pesa szolgáltatások segítségével pedig (a CBA és KBC bankok közreműködésével) kamatozó mobilmegtakarításokat is el lehet helyezni, illetve alacsony összegű mikro-hiteleket is fel lehet venni, míg az M-Tiba lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy partnerklinikáknál és kórházakban orvosi kezelés céljára küldjenek, takarítsanak meg, illetve költsenek pénzt.

10 éves a Vodafone M-Pesa mobilfizetési rendszer

2009-től kezdődően a Vodafone nemzetközi pénzátutalási lehetőséggel is kiegészítette a szolgáltatást. Kenyában és Tanzániában az ügyfelek már közvetlenül tudnak pénzt utalni és fogadni a két ország között, amit a Világbank is a leginkább költséghatékony pénzforgalmi módszerként ismer el. A távközlési cég partneri megállapodást kötött a Homesend-del, aTransferTo-val és az MFS Africa-val egyaránt a fizetési szolgáltatás kiterjesztése érdekében; valamint tovább vizsgálja egyéb kapcsolatok kialakításának lehetőségét más nemzetközi fizetési szolgáltatókkal is. 

Életminőség javítása és életmentés

2013-ban a Vodafone Alapítvány megbízta az M-Pesát, hogy biztosítson elérést alapszintű egészségügyi szolgáltatásokhoz. A koncepció a ’TexttoTreatment’ elnevezést kapta.

Tanzániában ezt a típusú mobilfizetést a kiadások, valamint a kórházba vitel költségének megosztásához használják. Észak-Tanzániában egy M-Pesa által finanszírozott, taxikat használó sürgősségi kismama-szállító szolgáltatás havonta mintegy 200 nő és újszülött életmentő beavatkozását támogatja. Lesothoban pedig a betegek szállításához az M-Pesa-t igénybe vevő mobil egészségklinikák 200 eldugott faluba juttathatják el az egészségügyi alapellátást, valamint a mind az édesanyák, mind pedig gyermekeik által elérhető HIV-ellátást.

Andrew Dunnett, a Vodafone Alapítvány igazgatója elmondta: „az M-Pesa az alapítványunk által kínált alapvető egészségügyi szolgáltatások jó részének alapeleme; így a többi között a Lesothoban és Tanzániában bevezetett ’TexttoTreatment’ szolgáltatásoké is. Ezen szolgáltatások drasztikusan javítják az életminőséget, és sok esetben életet mentenek – különösképpen az általunk lefedett távoli, elzárt területeken”.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) által nemrégiben lefolytatott, és a Science szaklapban közzétett kutatás szerint ez a mobiltelefonokon elérhető megoldás komoly hatással van Kenya teljes gazdaságára is azáltal, hogy a háztartások egy részét a szegénységi küszöb fölé emeli, elsősorban a női családfővel rendelkező családokat segítve. 

Egy figyelemreméltó példa rávilágít, hogy egy olyan település egy kilométeres körzetében, ahol a 2008-2010 közötti időszakban 6 M-Pesa ügynökség nyílt meg, a szegénység 22%-kal csökkent. Tanzániában pedig a mobil pénzforgalmi szolgáltatásoknak köszönhetően 50%-kal csökkent a pénzügyi szolgáltatásokból teljesen kiszorulók száma (forrás: Finscope 2013).

A 2010-ben létrejött M-Pesa Alapítvány független, karitatív vagyonkezelő alap, amely a kenyaiak társadalmi és gazdasági helyzetét javító projektekhez biztosít finanszírozást. Az általuk finanszírozott alap már számos nagyívű egészségügyi, környezetvédelmi, fenntartási, oktatási és vízügyi projektet támogatott. Ezek közül kiemelhető az M-Pesa Alapítvány Akadémia, vagyis egy bentlakásos középiskola olyan tehetséges, hátrányos helyzetű kenyai diákok számára, akik potenciálisan kiemelkedő vezetői készségekkel rendelkeznek.