Vonzzák az új lakókat az okosodó városok

Kapcsolódó cikkek

Vonzzák az új lakókat az okosodó városok

Vonzzák az új lakókat az okosodó városok

közszolgáltatás

2 perc

Ráadásul a már ott élőket is elégedettebbé teszik – összegzi a Capgemini felmérése.

A Covid-19 járvány terjedése egyre növekvő jelentőséget ad a különböző okosvárosi programoknak, fejlesztéseknek. Sorra születnek a felmérések, melyek az ott lakók igényeit vagy az egyes településeknek a fejlesztésekre irányuló előrelépéseit térképezik fel.

A Capgemini kutatása 10 ország 10 ezer polgárának és 300 helyi hivatalnok véleményét kérte ki a témában. Az eredmények szerint a kezdeményezések jót tesznek a városnak és vonzzák a potenciális beköltözőket; gond viszont, hogy lassan valósulnak meg.

A Street Smart: Putting the Citizen at the Centre of Smart City Initiatives nevű tanulmány szerint a megkérdezett helyi döntéshozók, szakemberek mindössze 9 százaléka haladt jelentős mértékben a tervek megvalósításával, és csak 22 százalékuk jutott el oda, hogy egyáltalán összehozzon néhány kezdeményezést.

Az előnyök viszont a válaszadók véleménye alapján egyértelműek. A lakók több mint fele (58%) egyetértett azzal, hogy a városok felokosítása növeli a fenntarthatóságot, és 57 százalék szerint jobb szolgáltatásokat eredményez. Több mint harmaduk szívesen fizetne többet az ilyen jellegű fejlesztésekért, ezen belül az Y (44%) és a Z (41%) generáció tagjai még lelkesebben adnának ki rájuk pluszpénzt.

A kutatócég több innovatív projektet is kiemelt az Észak-Amerikában és Európában jelenleg futó programok közül:

  • a New Yorkban munkába állított, BigBelly-nek (Nagy Pocak) nevezett okoskukák növelik a hatékonyságot és csökkentik az emissziót,
  • a San Diego-i köztéri lámpákkal pedig évente 2,5 millió dollárt takaríthat meg a város.
  • A portugáliai Coimbrában mesterséges intelligencián alapuló árvízvédelmi rendszert építettek ki,
  • Koppenhágában pedig okoseszközökkel követik a parkolással, közlekedéssel és a közlekedési költségekkel kapcsolatos információkat.

Természetesen a teljes mértékben a világhálóra csatlakoztatott technológiára épülő város elképzelhetetlenül komplex, és szakemberek szerint ettől még messze vagyunk. A települések irányítóinak egyfajta vállalkozóként kell megtalálniuk az egyes projekteket, és vonzó, „gyökeréig” fenntartható és rugalmas város képét kell a településekről kialakítani – tette hozzá a Capgemini.

Szerintük elengedhetetlen, hogy az ott élők adatainak felhasználása gondosan, biztonságosan, az érintettek bizalmát megőrizve történjen. A kulcsfontosságú pontok között említették az innovációt, valamint a helyi lakosokkal és a külső szervezetekkel való együttműködést is.

Forrás: