Intelligens megoldások az Audi logisztikájában

Kapcsolódó cikkek

Intelligens megoldások az Audi logisztikájában

Intelligens megoldások az Audi logisztikájában

logisztika

2 perc

A Supermarket 2.0 rendszert a vezető nélküli szállítórobotokhoz, az AGV-khez használják.

Az újítás lényege, hogy az automatikusan vezérelt járművek (automated guided vehicles) a különféle alkatrészeket tartalmazó konténereket a gyártósorokon dolgozó személyzet munkájával összhangban mozgatják. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazottaknak nem kell konténerről konténerre járniuk, hanem a konténerek „mennek házhoz”. Az új technológiát jelenleg a németországi Ingolstadtban lévő Audi üzemben, valamint a kínai Foshanban található FAW-Volkswagen gyárban veszik igénybe.

Az autógyártó tájékoztatása alapján ez az első alkalom, amikor egy ilyen rendszert a szokásosnál szélesebb körben használnak, bár „kicsiben” 2015 óta alkalmazzák ezt az elvet. A megoldás előnye, hogy így kevesebb AGV-t kell használni ugyanazon a területen, hosszabb távon pedig várhatóan 25%-kal kisebb tárolási területre lesz majd szükség.

Az AGV-k egy tonna súlyt meghaladó anyagot is képesek szállítani, és másodpercenkénti másfél méteres sebeséggel tudnak haladni. Az alkatrészeket tartalmazó konténerek alatt elgurulva képesek azokat a megfelelő sorrendben összeállítva elszállítani a fix gyűjtőpontokhoz, ahol egy-egy logisztikai alkalmazott készíti elő azok tartalmát a gyártósoron történő továbbhaladáshoz.

Ingolstadtban jelenleg nyolc ilyen önjáró szállítórobotot használnak. A tervek szerint ez a szám az idei év végére 32-re növekszik majd. A fejlesztést a német Arculus nevű startuppal közösen végezték, irányításuk pedig központilag lehetséges az Audi saját flottakezelő szoftverével.

Utóbbiban további lehetőségek is rejlenek. Az Audi ugyanis jelenleg a német autóipari szövetséggel (VDA) közösen kifejlesztett megoldást teszteli, amely lehetővé tenné, hogy a szállítórobotok más – ugyanabban a térben lévő – eszközökkel is kommunikálhassanak.

A Kínában használt, németországihoz hasonló megoldás egy helyi gyártó AGV rendszerén alapul, amelyet a Supermarket 2.0 specifikus követelményeihez igazítottak. Itt az idei év elejétől kezdve veszik igénybe a fejlesztést.