10 meglepő tény, amit nem tudott az IoT-ről

10 meglepő tény, amit nem tudott az IoT-ről

10 meglepő tény, amit nem tudott az IoT-ről

még több IoT

3 perc

Az Internet of Things (IoT) korábban egymástól független eszközök millióit köti össze – így az adatok olyan szinten követhetők és elemezhetők, mint korábban soha. Ezzel együtt a technológia újdonságát mutatja, hogy az Acquity Group felmérése szerint az emberek 87%-a nincs még teljesen tisztában a Dolgok Internetének valódi jelentésével.

Annak érdekében, hogy teljesebb képet kapjunk, nézzünk meg néhány statisztikát.

1. Már 2008-ban is több tárgy kapcsolódott az internethez, mint ahány ember. 2020-ig a webhez kapcsolódó eszközök összértéke eléri majd az 50 milliárd dollárt, a várható nyereség és az így realizált megtakarítások összege pedig 19 billió dollárra is rúghat – írja a Cisco Systems.

2. A Dolgok Internetéhez kapcsolódó tudás lassan terjed, az amerikaiak fele például nincs tisztában azzal, hogy már elérhetőek az intelligens termosztátok és hűtőszekrények.

3. Az IPv6 internetprotokollnak köszönhetően a Cisco szerint a Földön minden egyes atom számára van elegendő internetes cím. Ez azt jelenti, hogy a vállalatok rengeteg internethez kapcsolódó eszközt, szerkezetet hozhatnak létre anélkül, hogy kifogynának az IP-címekből.

4. Az intelligens otthonok adják az IoT jelentős részét. 2019-re várhatóan 1,9 milliárd csatlakoztatott eszköz lesz majd, ami 490 milliárd dollár bevételt generálhat. A globális vállalatok, köztük a Google és a Samsung is már elkezdték „kivenni” a piaci lehetőségekből a saját részüket. Előbbi ugyanis tavaly megvásárolta az okostermosztátokat előállító Nest Labs céget, utóbbi pedig a SmartThings vállalkozást. De a startupok között is egyre több olyan cég található, amely intelligens fejlesztéssel próbál piacra törni. Számukra az egyik kitörési pont lehet a közösségi finanszírozás.

5. A gépek, eszközök közötti kommunikáció egyik legizgalmasabb területe az autógyártás és a connected car, vagyis az okosautó. Az iparági szakértők azzal számolnak, hogy idén a gyártószalagról legördülő járművek fele rendelkezik majd beépített internetkapcsolattal, a wifi lassan nem is számít majd extrának az újabb modellek esetében.

6. Az amerikaiak a felmérések szerint lelkesednek a viselhető technológia iránt. Habár jelenleg a fogyasztók csupán hét százaléka birtokol ilyen eszközt, a jövő év végére ez az arány a 28%-ot is meghaladhatja.

7. Öt év múlva az amerikai fogyasztók 20%-ának lesz intelligens hűtőszekrénye és okosórája.

8. Az öltözködésre, kereskedelemre is hatással lesz az IoT: 2020-ra a vevők 20%-a várja el, hogy „okosan” vásárolhasson ruházati terméket magának.

9. A Dolgok Internete már nem csupán a gépekről szól. Egy holland cég például internethez csatlakozó érzékelőket használ a szarvasmarhák takarmányozásánál, illetve a betegség és a vemhesség kimutatásánál. Minden állat évi mintegy 200 megabájt adatforgalmat generál.

10. Lehet, hogy meglepő, de nem az Amerikai Egyesült Államok a legmeghatározóbb az összekapcsolt eszközök területén. A GSMA tavaly nyári jelentése szerint a gépek közötti, M2M-kapcsolatok 27%-a Kínához tartozik, Európában ez az arány 29%, míg Amerikában a 19 százalékot éri el. 2020-ig a kínai kormány 603 milliárd dollárt szándékozik M2M-célokra költeni.

Forrás: Motley Fool