Az IoT lekörözheti a világ vezető gazdaságait

Az IoT lekörözheti a világ vezető gazdaságait

Az IoT lekörözheti a világ vezető gazdaságait

még több IoT

4 perc

A Dolgok Internetének piaci összértéke 2024 végére olyan vezető gazdaságokat is maga mögé utasíthat, mint Németország, Brazília vagy az Egyesült Királyság.

A Machina Research legújabb előrejelzése szerint az IoT 4,3 billió dollár összértékű piaccá nőheti ki magát 2024-re. Ahogy fejlődik a gépek közötti (machine-to-machine: M2M) kommunikáció, úgy alakul át gyökeresen az Internet of Things is. Az újonnan létrejövő piacok pedig egyre nagyobb szeletet hasíthatnak ki az informatikai iparágak részesedéséből, végső soron teljesen magukba olvasztva ezeket a szektorokat – áll a tanácsadó cég összesítésében.

Kíváncsi más elemzésre is? Flottamenedzsment: izgalmas fejlesztések jöhetnek >>Egy hihetetlen technológiai evolúció zajlik az egymás között adatokat továbbító intelligens berendezések, illetve a Dolgok Internetének szintjén – emelték ki a kutatásban. A Machina Research már régóta figyelemmel kíséri a piac átrendeződését, eddig azonban a felméréseik és előrejelzéseik fókuszában mindig a gépek közötti kommunikáció, vagyis az M2M állt. Ez volt tehát az első alkalom, amikor a társaság a szélesebb értelemben vett Dolgok Internetéhez fűződő várakozásait is publikálta a „Forecasting the Internet of Things revenue opportunity” (Előrejelzés a Dolgok Internetének bevételi lehetőségeiről) című tanulmányában.

A tavalyi állapot szerint az IoT-piac értéke megközelítőleg 900 milliárd dollárt tett ki, vagyis ez emelkedhet több mint négyszeresére a következő 10 év során. Bár egyelőre még nem létezik általánosan elfogadott megkülönböztetés a gépek közötti kommunikáció (M2M), továbbá a Dolgok Internete között, de az elemzők beazonosítottak néhány olyan jellemzőt, amelyek folyamatos változásban vannak:

  • Jelentős mértékben megnőtt az egymással összekapcsolt készülékek és az érzékelők száma, nemcsak a háztartásokban, illetve a cégek informatikai rendszereiben, hanem például a közösségi média területén is
  • A zárt rendszerű alkalmazások helyett egyre inkább előtérbe kerülnek a nyílt rendszerek és megoldások, amelyek lehetővé teszik a begyűjtött adatok megosztását, vagy azt, hogy a különböző gyártó cégek termékeit is egy közös platformról lehessen irányítani.
  • Kiemelt hangsúlyt kap az okostelefonos alkalmazások fejlesztése, emellett a cégek egyre nagyobb arányban használják fel a létrejövő információkat arra, hogy az üzleti területen is kézzel fogható előnyt nyújtó, innovatív szolgáltatásokat vezessenek be

Annak érdekében, hogy minél pontosabban fel tudják mérni az IoT-piac értékét, a rendszernek olyan elemeit is belevették a kutatásba, amelyek már jóval túlmutatnak az M2M alapvető lehetőségein. A gépek közti kommunikáció tehát csak egy – bár kétségtelenül meghatározó – összetevője annak a profitnak és jövedelemnek, mely a Dolgok Internetéből származik.

Az M2M négy legfőbb „építőkockája” (vagyis a készülékek, a beüzemelésük, az összekapcsolásuk és a szolgáltatások) által megtermelt bevétel 2024 végére megközelítheti a 2,5 billió dolláros szintet. Még az IoT izgalmas új világában is a legfontosabb jövedelemforrást a hardverek, vagyis az egymással összeköttetésben lévő eszközök jelentik majd.

IoT élesben: mit változtat meg a Dolgok Internete? >>Akárhogyan is, a Dolgok Internete előtt álló lehetőségek ennél sokkal szélesebb körűek. Ahhoz, hogy a létrejövő információk kezelése és felhasználása magától értetődő legyen az IoT területén, a hagyományos informatikai megoldásoknak, mint a rendszerintegrációnak (professzionális szolgáltatások), az adatközponti rendszereknek, az IT-szolgáltatásoknak és a vállalati szoftvereknek is idomulniuk kell a Dolgok Internetéhez.

A tanácsadó tanulmánya négy olyan területet azonosított be, ahol az IoT kínálta lehetőségek felülmúlhatják az informatikai piac által biztosított megoldásokat. Ezek egyikét az alkalmazások jelenthetik, (előrejelzés, webes tárhely biztosítása és fejlesztések) a platformok (közbülső felület, közvetítő beiktatása), a rendszerintegráció és stratégiai munka, illetve az adatok pénzzé tétele és az IoT-szolgáltatások. Ezeknek az összetevőknek a kombinációja egészen az 1,8 billió dolláros magasságig repítheti 2024 végére a Dolgok Internetének piacát.

A kutatás megállapításaihoz fűzött kommentárjában a Machina Research vezető elemzője kiemelte: a 4,3 billió dolláros szint elérésével az IoT meghaladhatja jó néhány vezető gazdaság összértékét, beleértve Németországot, Brazíliát vagy az Egyesült Királyságot. Emil Berthelsen nagyon bizakodóan ítélte meg a  piaci lehetőségeket, négy olyan tényezőt azonosítva, melyek globális szinten is meghatározóvá teszik az innovációra épülő iparágat.

A szakértő ezek között említette az M2M-hez kapcsolódó készülékek és szolgáltatások számának növekedését, az új applikációk fejlesztésének gyorsaságát, a vásárlói elvárások átalakulását, továbbá a rendszerintegráció és a stratégia középpontba kerülését. Ez egy olyan trend, ami egyre nagyobb jelentőséggel bír a piacon: „a vállalatok megalkotják és újraértelmezik az IoT-re vonatkozó stratégiájukat, és e köré építik fel az új üzleti modelljeiket” – fogalmazott a szakértő. Emil Berthelsen ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az innováció hiánya marad a legnagyobb kihívás, amely megakadályozhatja, hogy az intelligens technológia teljes mértékben kiteljesedjen.