Egyedülálló összefogás az eltűnt személyek felkutatásáért

Egyedülálló összefogás az eltűnt személyek felkutatásáért

Egyedülálló összefogás az eltűnt személyek felkutatásáért

még több IoT

3 perc

Háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá az Országos Rendőr-főkapitányság, a Cserhát Mentőkutyás Egyesület és a Vodafone Magyarország Alapítvány.

Magyarországon évente átlagosan 20 ezer személy eltűnését jelentik be a hatóságoknak, közülük mintegy 14 ezren tartoznak a 18 év alatti korosztályba. Jelenleg az ORFK honlapján 403 eltűnt vagy ismeretlen helyen tartózkodó személy (nagy részük gyermek és fiatalkorú) fotója szerepel. A három szervezet legfőbb célja a most aláírt szerződéssel egy komplex, az ország egészére kiterjedő együttműködés kialakítása, amely lehetővé teszi az immár szervezett keretek közt folytatott közös keresést, mentést.

A dokumentum nem csupán a mentések, de a képzések, riasztási, illetve ellenőrző gyakorlatok, valamint a Vodafone által támogatott GPS- és GSM-alapú nyomkövető fejlesztésekhez szükséges gyakorlati próbák feltételeit is tartalmazza.

Az eltűnés össztársadalmi probléma, melynek megoldása széles körű összefogást igényel. A rendőrség és a katasztrófavédelem mellett kulcsszerep hárul a társadalmi szervezetekre is. A keresések, mentések során ugyanis gyakran olyan terepeket – hegyeket, szakadékokat, folyókat – is át kell kutatni, amelyek speciális képzettséget, felszerelést és gyakorlatot igényelnek, mint például az alpintechnikai ismeretek vagy a búvárkodás.

Így támogatja a mentőkutyás egyesület munkáját az M2M

Mostanáig nem volt példa arra, hogy létrejöjjön az állami szervek és a civilszervezetek, kutyás mentőcsapatok között az egész országra kiterjedő együttműködés az eltűnt személyek felkutatására. Eddig az a szaktudás, amely az eltűnt személyek felkutatásához, bajba jutottak mentéséhez szükséges, csupán néhány, az ország területén széttagoltan működő különleges mentőegységnél volt megtalálható. Ezek a szervezetek azonban méretükből, technikai felszereltségükből adódóan jellemzően csak a helyi kutatásokba vonhatóak be.

Az ORFK partnereként már országosan segítenek

A Nógrád megyei Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesület az első olyan civilszervezet, amely a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával megteremtette annak a feltételeit, hogy képes legyen az ORFK partnereként, immár az ország egész területén segítséget nyújtani.

„Az együttműködés további előrelépést jelent a lakosság biztonságának növelése terén. Legyen szó akár eltűnt személyek felkutatásáról, akár különleges mentésről, továbbra is a rendőri erők irányítása mellett, de immár rendszeresen és szervezett formában dolgozunk együtt a civilszervezettel annak érdekében, hogy még hatékonyabbá tegyük a kutató tevékenységet” – jelentette ki Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány.

„Felkészült és szakképzett munkatársaink, képzett mentőkutyáink, a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatásával fejlesztett mentési térinformatikai rendszer és a távközlési szolgáltató által biztosított adatkommunikáció segítségével lakott területektől távol, nehéz terepviszonyok esetén is hatékonyan részt tudunk venni a mentésben” – mondta Juhász Zoltán, a Cserhát Mentőkutyás Egyesület elnöke.

Drónokat is bevetnek

Az egyesület egy félprofesszionális mentőcsapat, amely 2013-as megalakulása óta 32 riasztást kapott eltűnt személyek felkutatására, az összes riasztás közül 26 esetben a mentés sikerrel zárult. A riasztások elsősorban a rendőrségtől és a katasztrófavédelemtől érkeznek, de gyakran állampolgárok is megkeresik az egyesületet, amely (amennyiben a körülmények indokolják) mérlegelés nélkül, azonnal és térítésmentesen nyújt segítséget. Az eltűnt személyeket nem csupán mentőkutyákkal keresik, hanem olyan egyedülálló, saját fejlesztésű nyomkövető rendszert és technikai eszközöket – drónokat, hőkamerákat – is alkalmaznak, amelyek jelentősen növelik a kutatás hatékonyságát.

„A ‘Vodafone az eltűnt személyek felkutatásáért’ program célja, hogy a Cserhát Mentőkutyás Egyesület támogatásával, a korszerű mobiltechnológia, a hálózat adta potenciál és munkatársaink szakértelme segítségével egy olyan nemzetközi szinten is egyedülálló civilszervezet munkáját támogassa, amely képes hatékony segítséget nyújtani a különleges mentéseknél” – mondta Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.