Keskenysávú IoT-rendszerrel lehetnek okosabbak az otthonok

Kapcsolódó cikkek

Keskenysávú IoT-rendszerrel lehetnek okosabbak az otthonok

Keskenysávú IoT-rendszerrel lehetnek okosabbak az otthonok

még több IoT

2 perc

A Panasonic és a Vodafone bejelentette együttműködését egy kísérleti projekt keretében, amely a Narrowband-IoT technológia felhasználásával kívánja működtetni az otthoni intelligens eszközöket.

A két vállalat a vizsgálatokat NB-IoT-képes háztartási eszközökkel kezdi, és az első üzem a tervek szerint Frankfurtban indul idén ősszel.

  • Egy pilot projekt keretében elindul egy Narrowband-IoT (NB-IoT) próbaüzem, ami egy kis teljesítményű és nagy hatótávolságú (Low-Power Wide-Area - LPWA) vezeték nélküli technológia.
  • Az első tesztek a Panasonic termékek (például légkondicionálók) távoli vezérléséhez és karbantartásához szükséges alacsony sávszélességű adatátvitel működőképességét tesztelik.
  • Az NB-IoT segítségével az otthoni készülékek egyszerűen hálózatba csatlakoztathatók.

A világ egyre jobban összekapcsolttá válik, és a Dolgok Internete (Internet of Things) is kezd fontos szerepet játszani ebben. Az IoT legígéretesebb felhasználási területei olyan vezeték nélküli csatlakozást igényelnek, amely akár a föld alatt lévő készülékekkel is képes kapcsolatot létesíteni, vagy hosszú üzemidőt tud nyújtani akkumulátoros tápellátással is.

A Narrowband-IoT az az iparági szabvány, amelyre egyre jobban felfigyeltek több szektorban is, mivel alkalmas a nagy hatótávolságú és kis teljesítményű kommunikációra. A Vodafone pedig már nyújt is ilyen szolgáltatást.

Az NB-IoT segítségével hálózatba kapcsolt otthoni okoseszközökkel a felhasználók felhőszolgáltatásokhoz csatlakozhatnak a mobilhálózat segítségével, plug-and-play megoldásokkal.

A közös projekt első tesztjein az alacsony sávszélesség funkcionalitását Panasonic termékek távoli vezérlésén és karbantartásán keresztül vizsgálják majd. A két vállalat további kísérleteket is tervez, hogy felmérjék, miként lehet hatékonyan integrálni az NB-IoT technológiát a japán cég különböző fogyasztói készülékeivel.