Lézerprojektoros okosszemüveget fejleszt az Intel

Kapcsolódó cikkek

Lézerprojektoros okosszemüveget fejleszt az Intel

Lézerprojektoros okosszemüveget fejleszt az Intel

még több IoT

2 perc

Miközben a digitális szemüvegeken keresztül történő, online kommunikációs megoldások elsőre vonzónak tűnhetnek, az eszközök – ahogyan az néhány éve a Google Glass esetében is megmutatkozott – eddig nem minden esetben váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Sokan még mindig furcsának találják ezeket a szemüvegeket, és idegenkednek a viselésüktől. Az Intel most abban bízik, hogy a Vaunt kifejlesztésével megváltozhat a hozzáállás.

A vállalat többféle okosszemüveggel rukkolna elő, amelyeket jelenleg prototípusonként tesztel. A Vaunt szemüvegek úgy működnek, hogy a képeket nem a lencsére vetítik, hanem közvetlenül a viselő retinájára. A fejlesztők a kapcsolódó program részeként már idén megkezdhetik a tesztelést.

A szemüveg külsejét tekintve erősen emlékeztet „hagyományos” társaira, súlya pedig kevesebb mint 50 gramm, így diszkrét módon viselhető – hangsúlyozta Itai Vonshak, az Intel szakembere.

Lézeres kivetítés

Nincs hozzá beépített kamera, amely az emberekről tudtukon kívül rögzítene képeket, és amely komoly visszatetszést szült a Google Glass esetében. Ehelyett egy kis teljesítményű, speciális lézert használ az eszköz, ami az apró képet közvetlenül a retinára, a perifériás látószög jobb alsó részére vetíti, így az előrefele nézve, nem látható. Ennek köszönhetően a felhasználó kedve szerint nézheti meg például a telefonjára érkező értesítéseket. A lézerprojektoros megoldás a szemüveges, egyébként homályosan látó felhasználók esetében is éles képet ad.

A termékfejlesztő csapat szerint a viselhető kiegészítők széles körű felhasználási lehetőségekkel bírnak, segítségükkel könnyedén összehasonlítók például a kapcsolódó applikációkban rögzített értékelések. Erre példa, amikor a felhasználó két szomszédos étterem között próbál dönteni, vagy éppen a boltban el szeretné olvasni a bevásárlólistáját, netán főzés közben az aktuális receptet nézné át. De arra is lenne lehetőség, hogy ilyen formában keresse meg a virtuális térképen, hogy parkolás után merre tud gyalogosan továbbmenni.

A Vaunt árára vonatkozóan egyelőre nem áll rendelkezésre információ. Ami biztos, hogy a fogyasztókat ez a kérdés igen érzékenyen érinti, ahogy az az 1500 dolláros áron (több mint 370 ezer forintért) kínált Google Glass esetében volt látható.

AR és a VR a fókuszban

A Goldman Sachs 2016-os jelentése szerint a virtuális (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) piacából származó bevételek 2025-re akár a 80 milliárd dolláros szintet is elérhetik. Ezek a technológiák és a kapcsolódó termékek a videójátékokon és a szórakoztatóiparon felül az egészségügytől az ingatlanpiacon át a kiskereskedelmi szektorig számos területen felhasználhatók.

Forrás: Sci Tech Today