M2M a munkahelyeken

M2M a munkahelyeken

M2M a munkahelyeken

még több IoT

3 perc

Az intelligens eszközök mennyisége mára meghaladja a Föld lakosainak számát, így ha a vállalkozások versenyképesek akarnak maradni, akkor bizony itt az ideje elkezdeniük foglalkozni a témával.

Az M2M (Machine-to-machine, gépek közti kommunikáció) és az IoT (Internet of Things, Dolgok Internete) előnye, hogy az üzemeltetési költségek csökkentése mellett képesek növelni az üzleti hatékonyságot. Ahhoz, hogy a cégek a saját előnyeikre fordíthassák mindezt, érdemes tisztában lenniük a kínálkozó lehetőségekkel.

Mik az előnyök?

A gépek által gyűjtött adatokat a vállalkozások gyorsan és hatékonyan elemezhetik, amivel sok más területen is versenyelőnyhöz juthatnak:

IoT-kockázatok: 5 tipp a kudarc ellen

- Hatékonyabb folyamatkezelés: a működésbe történő közvetlen betekintés és a valós időben nyert adatok révén jobb üzleti döntések hozhatók, növelhető a hatékonyság, miközben csökkenthetők az energiaköltségek és minimalizálható az emberi beavatkozások szükségessége.

- Nagyobb termelékenység: a csatlakoztatott berendezések révén nő a jövedelmezőség, és mivel a munkavállalók is könnyebben képezhetők, így a munkaerő-hatékonyság is javulhat.

- Eredményesebb kockázatkezelés: a rendszeren belül hibák még azelőtt észlelhetők, hogy bekövetkeznének, ezzel pedig megelőzhetők a sokszor igencsak költséges javítások.

- A lehetőségek jobb kihasználása: az összekapcsolhatóságnak és a szenzoroknak köszönhetően a gépek működése folyamatosan figyelemmel kísérhető, az ellátási lánc valós idejű „láthatósága” révén könnyebben azonosíthatók a folyamatban résztvevő eszközök és a karbantartás is jobban ütemezhető.

Miket érdemes használni?

A fejlődés állandó, folyamatosan újabb modellek érhetők el a piacon, érdemes közelebbről is szemügyre venni ezek közül néhányat:

Készüljön fel, elárasztják az okoseszközök a világot!

- Tabletek: egyre többen használnak a hagyományos asztali számítógépek és laptopok helyett tableteket. Kisebb méretüknek köszönhetően ezeket jóval könnyebb hordozni, ráadásul segítségükkel távolról is megtartható például egy prezentáció: a távoli hozzáférésnek köszönhetően csak csatlakozni kell a konferenciateremben található projektorhoz, a felhőalapú technológia révén pedig az előadások az internetről is bárhonnan elérhetők.

- VPN-ek és hotspot-ok: távolról történő munkavégzés vagy gyakori üzleti utak esetén a munkavállaló biztonságosan csatlakozhat a vállalati hálózathoz. Nem kell tartani az esetleges „kiberkémkedésektől”, lehallgatásoktól, ugyanis a megfelelő beállításokkal az okostelefon saját hozzáférési ponttá változtatható amely garantálja a biztonságos internetkapcsolatot.

- Videokonferencia: az utazással járó költségek és pluszidő elkerülése miatt egyre több szervezet tartja meg képzéseit és megbeszéléseit videokonferencia formájában. Mára pedig egyre több olyan program érhető el, melyekkel a különféle fájlok és képernyők valós időben oszthatók meg, így az összes résztvevő egyszerre láthatja ugyanazt a dokumentumot. 

A versenyképesség megőrzéséhez tehát nem árt tisztában lenni az új technológiával, hiszen ezek gyakorlati alkalmazásával jelentősen átalakíthatók az üzleti folyamatok, növelhető a partner- és ügyfélelégedettség. Érdemes befektetni az új típusú megoldásokba, hiszen azok a megtérülés mellett hosszabb távon is különféle előnyökhöz juttathatják a céget.

Forrás: Beta News