Még egy kavics is lehet okos

Még egy kavics is lehet okos

Még egy kavics is lehet okos

még több IoT

3 perc

A Pebblebee Stone az univerzális okoseszköz: nem áll másból, csak egy halom szenzorból és egyetlen gombból. Azt, hogy mire is való, azt már a felhasználó dönti el.

Sok intelligens (vagy annak mondott) eszközt egyfunkciósra terveznek, amelyek egyetlen feladatot kell, hogy ellássanak, azt viszont pontosan, megbízhatóan és a célnak megfelelő formatervezéssel látják el. A Pebblebee Stone ezzel szemben egy apró, kulcstartóra szerelhető érzékelő, ami bármire jó, amit csak beleprogramoznak.

Rendeljen pizzát és figyeljen a kutyára

Maga az eszköz egy kavicsra hasonlít, természetesen igazából műanyagot rejt a megtévesztő külső. Több parányi szenzor segítségével adatokat gyűjthet a hőmérsékletről, a saját mozgásáról, helyzetéről, és ezeket megoszthatja az összekapcsolt okostelefonnal.

A rajta lévő gomb teljesen szabadon programozható: használhatja pizzarendelő gombként is, ami egyetlen nyomásra nemcsak a közeli pizzériának küld smst a rendelés részleteiről, hanem áthívja a barátait is.

A házi kedvenc nyakába is akaszthatja a kavicsot, és a mozgásérzékelő valamint a helyadatok alapján automatikusan értesítést kap, ha a kutya sétáltatás közben túl messzire kóborolt volna. Az eszköz arra is képes, hogy a gyermekek nyomkövetője legyen, akik a gomb megnyomásával például haza is szólhatnak, hogy minden rendben van.

Pánikgomb

A már korábban bemutatott Wearsafe-hez hasonlóan vészhelyzet esetén is használható az eszköz. Ha a felhasználó úgy érzi, valamilyen veszély fenyegeti, egyetlen gombnyomással küldhet értesítést az ismerőseinek smsben, hogy veszélybe került, akik a pontos helyzetét, így a GPS-koordinátákat is megkapják.  

A projekt Kickstarter-kampányából még néhány hét hátra van, de már így is a tervezett összeg több mint négyszeresét gyűjtötte össze a cég. Most még ezen a kampányon keresztül 30 dollárért megrendelhetőek a „kis kavicsok”, a kiszállítást 2015 decemberére ígérik.