Megatrendek a 3D-nyomtatástól a virtuális valóságig

Kapcsolódó cikkek

Megatrendek a 3D-nyomtatástól a virtuális valóságig

Megatrendek a 3D-nyomtatástól a virtuális valóságig

még több IoT

3 perc

A technológiai innovációk robbanásszerű változást hoztak az emberek és a cégek életébe is. Korábbi cikkünkben már beszámoltunk több felfutóban lévő trendről, most folytatjuk a sort.

Hatalmas lehetőségeket rejt a 3D-nyomtatás

A háromdimenziós nyomtatás sok pozitív változást hozhat a különféle iparágakban, köztük a gyártásban is. A hagyományos vagy szubtraktív gyártás során egy anyagdarabból valamilyen szerszám segítségével eltávolítják, kivágják a felesleget. A 3D-nyomtatás viszont fordítva működik: az additív eljárás lényege, hogy rétegről rétegre építik fel, adják hozzá az anyagot, míg elérik a kívánt formát.

Technológiák, amelyek forradalmasítják a világot – Olvassa el az első részt is! >>

Az építőanyag szinte bármi lehet, így műanyag, fém, beton, folyadék, por vagy akár csokoládé is. Ezzel az eljárással kevesebb anyag felhasználásával, sokkal összetettebb formák állíthatók elő, ráadásul anélkül szabhatók személyre a termékek, hogy a méretgazdaságosság miatt kéne aggódni. 

„Összeszokunk” a technikával

A modern technológiával való kapcsolatunk rengeteget változott az elmúlt években, sőt azóta is folyamatosan változik. Teljesen természetesen használjuk az érintőképernyős okostelefonokat és tableteket, és ma már inkább mobil-, mint asztali gépeken internetezünk – ezt a Google adatai is alátámasztják. Beszélünk az okoshangszórókhoz, utasításokat adunk a virtuális asszisztenseknek, így például Sirinek vagy Alexának.

Egyes becslések szerint 2020-ra a netes keresések fele hangalapú lesz, és 30 százalékukhoz még képernyőt sem használunk majd. Emiatt számos gyártó fokozatosan építi be termékeibe a hangvezérelt személyi asszisztenst.

A cégek és az ügyfelek közti kommunikáció is átalakulhat például a virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) általi valóban látványos lehetőségek hatására.

Blockchain

Ez a technológia nagy segítséget jelent, amikor adatok tárolását, hitelesítését és védelmét kell megoldani. A blockchain ugyanis olyan, mint egy decentralizált, rendkívül biztonságos adatbázis, mivel úgynevezett elosztott főkönyvi technológiáról van szó. Ugyan soha semmi sem százszázalékosan feltörhetetlen, de a jelenlegi adatbiztonsághoz képest a blockchain minőségi ugrást jelent. A centralizált adatbázisoktól eltérően ugyanis ennél a megoldásnál nincs egy egyedüli, különösen sebezhető pontja a rendszernek.

A technológia egyes bejegyzéseit „blokknak” nevezzük, és minden blokk láncszerűen egy előző blokkhoz kapcsolódik. A legnépszerűbb megvalósulása a Bitcoin, ami egy peer-to-peer protokoll, vagyis bárki csatlakozhat a hálózathoz, kezdeményezhet tranzakciókat, és hitelesítheti is azokat blokkok létrehozásával.

A szakemberek szerint a blokklánc fontos részévé válhat például a pénzügyi szektornak, a biztosítóknak vagy az egészségügynek is. A nagy európai és észak-amerikai bankok 90 százaléka már próbálkozik ezekkel a megoldásokkal.

A platform, mint továbbfejlesztett üzlet

A platform tulajdonképpen egy olyan – fizikai vagy digitális – hálózat, amelynek az adja az értékét, hogy résztvevői számára lehetővé teszi a kapcsolatot, valamint a szolgáltatások, termékek vagy információk cseréjét. Ezt kamatoztatják az olyan közvetítő szolgáltatások, mint az Airbnb, az Uber vagy az Amazon, de alapul szolgáltak a Facebook és a Twitter számára is. Ráadásul a platform nemcsak a tech iparnak, hanem a különféle üzleti területeknek és szektoroknak is növekedési lehetőséget kínál. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy fokozatosan a régi, nagy hagyománnyal rendelkező üzleti modellek is kialakítják ezen a területen is a maguk stratégiáját.

Forrás: