Nagy Adat = Nagy Érték?

Nagy Adat = Nagy Érték?

Nagy Adat = Nagy Érték?

még több IoT

2 perc

A Big Data és a Dolgok Internete nagy üzleti lehetőségeket rejtenek, a csatlakoztatott (connected) eszközök pedig a mindennapokat is megváltoztathatják.

Az okosmegoldások az átláthatóság új szintjeit nyitják meg, növelik a felhasználói élményt, a biztonságot és a hatékonyságot, a Big Data pedig megváltoztathatja, hogyan élünk, dolgozunk és gondolkozunk.

Nézzünk néhány példát, hogy mit hozhat az egyre szélesebb körű elterjedés, és miben segíthetnek az egyre kifinomultabb megoldások!

Katasztrófa-előrejelzés

Világszerte körülbelül 13 000 ember hal meg évente földrengésekben, ötmillióan sérülnek meg vagy veszítik el mindenüket, a gazdasági veszteségek pedig globális szinten elérik a 12 milliárd dollárt. A tudomány természetesen jó ideje keresi a módját, hogyan lehetne előre megjósolni ezeket a pusztító katasztrófákat.

A nepáli földrengésnél is segít a Big Data

A földrengés-előrejelzés hosszú ideje szinte teljes egészében a szeizmikus rezgések gyakoriságára támaszkodott, ezek alapján próbálták meg kikövetkeztetni az esemény bekövetkezésének valószínűségét.

A Big Datával azonban hatékonyabban és gyorsabban elemezhetőek a műholdas és légköri adatok, melyek alapján pontosabban megjósolhatóak a földrengések bárhol a világon. A legfejlettebb technológiával 90%-os pontossággal, 30 nappal előre jelezhető a katasztrófa, így a veszteségek jelentős mértékben csökkenthetőek – írja TechVibes.

Megelőzés az egészségügyben

A világ népességének emelkedésével és az átlagéletkor növekedésével korábban nem tapasztalt nyomás nehezedik a globális egészségügyre, és egyre sürgetőbb az ellátási színvonal javítása vagy a már elért szint fenntartása. A gyermekkorban összegyűjtött részletes adatok feldolgozásával egyes betegségek valószínűsége előre látható, így a megelőzésre vagy a kezelésre előzetesen is fel lehet készülni.

Automatizálás

A legnagyobb előnyre a pénzügyi és a telekommunikációs szektor tehet szert a Big Data révén, de a fejlődéssel más ágazatok is nyerhetnek, hiszen így ott is lehetővé válik az adatokon alapuló előrejelzés. A reaktív (válaszadó) vállalatok tehát prediktív (előrejelző) cégekké válhatnak.

Az adatelemzéshez, a szenzorokhoz, a vezeték nélküli hálózatokhoz és az egymással kommunikáló gépekhez (machine-to-machine, M2M) kapcsolódó ipari megoldások kidolgozása jelenleg is zajlik. A működési mutatókon alapuló előrejelzések segítségével például időben látható, hogy az adott gép várhatóan mikor fog tönkremenni vagy meghibásodni. Ezzel egyrészt növelhető a teljesítmény, a biztonság és a jövedelmezőség, másrészt csökkenthetőek a káros környezeti hatások is.