Ötletbörze: hogyan kamatoztatható az IoT?

Ötletbörze: hogyan kamatoztatható az IoT?

Ötletbörze: hogyan kamatoztatható az IoT?

még több IoT

2 perc

A hálózatban összekötött eszközökben rejlő lehetőségek száma szinte végtelennek látszik: a flottakezeléstől kezdve a vércukorszint-mérésen át a tárgyalófoglalásig számos funkcióra alkalmas lehet a technológia.

Elég például a Fitbit aktivitásmérőjére gondolni, mely képes kimozdítani tulajdonosát a holtpontról (illetve a kanapéról) vagy kiemelhető a Nest intelligens termosztátja, mely nemcsak kényelmessé teheti a mindennapokat, de segítségével akár a közüzemi számlák is csökkenthetők.

Így változtatja meg a világot az IoT

Az Arrow Systems Integration vállalatnál például arra kérték az alkalmazottakat, hogy álljanak elő az általuk legjobbnak tartott „okos” ötletekkel, melyekből a fogyasztók vagy a vállalkozások profitálhatnának.

Voltak, akik viccesebbre vették a feladatot – akadt például olyan elképzelés, mely szerint szenzor figyelhetné az otthoni sörkészlet mennyiségét és kifogyás esetén Uberen keresztül kérne utánpótlást –, viszont szép számmal akadtak komoly ötletek is.

Íme, néhány elképzelés, amelyek többsége már ma is létező megoldás:

Tárgyalófoglalás: a legtöbb cégnél ez komoly gondot jelent, viszont szenzorok és a kapcsolódó alkalmazások segítségével egyértelműen látni lehetne, hogy melyik helyiség szabad éppen. Sőt, az adott szobában található eszközök (telefon, videokonferencia folytatására alkalmas berendezés, projektor, mágnestábla) listáját is követné a program.

Segítség a cukorbetegeknek: egy „okosmérő” nemcsak összegyűjthetné és nyilvántarthatná a mért adatokat, de eltérés (túl magas vagy túl alacsony) vércukorszint esetén a gondozókat (orvost, ápolót, dietetikust, családtagokat) is figyelmeztethetné, a folyamatos visszajelzéssel pedig akár egészségesebb életmód folytatására ösztönözhetné a beteget.

Közműhálózat: ez az okosrendszer egyaránt vonatkozik a földgázhálózatokra és a felhasználást mérő rendszerekre, és szivárgás esetén azonnali figyelmeztetést küld az üzemeltetőknek.

Otthoni használat: az intelligens hűtőszekrények, felokosított sütők, kazánok és termosztátok rögtön észlelnék az esetleges rendellenes működést és még időben figyelmeztetnék a tulajdonost, ezzel nemcsak az esetleges súlyos anyagi károk lennének elkerülhetők, de a vagyonbiztosítási költségek is csökkenhetnének;

Flottakezelés: a céges gépjárművek használata, fenntartása és követése sok helyen okoz problémát, intelligens eszközök segítségével viszont a GPS-adatoktól kezdve a járműdiagnosztikán át a műszaki és készletadatokig sok dolgot lehetne mérni, illetve nyilvántartani.

A fentiekből is jól látszik, hogy a Dolgok Internetének tényleg számos területen hasznát lehet(ne) venni. Már csak az a kérdés, mikorra jutunk oda, hogy az ilyen eszközök használata teljesen megszokottá váljon a hétköznapokban.

Forrás: Nojitter.com