Ötletbörze: mi lesz a nagy dobás az IoT-ben?

Ötletbörze: mi lesz a nagy dobás az IoT-ben?

Ötletbörze: mi lesz a nagy dobás az IoT-ben?

még több IoT

2 perc

A Gemalto kutatásában arra keresték a választ, hogy miként lehetne tovább feszegetni az okosfejlesztések határait.

Az elmúlt néhány év során hihetetlen fejlődésnek lehettünk szemtanúi, elég csak az egyre okosabb városokra vagy az autóiparban a connected car technológiára gondolni. Az M2M-re, tehát a gépek közötti kommunikációra, illetve a tárgyakat, eszközöket összekötő Dolgok Internetére épülő kutatások ugyanakkor majdnem napról napra szélesítik a horizontot.

A machine-to-machine (M2M) megoldásoknál az ismertebb alkalmazási módok közé tartoznak például a fogyasztók energiafogyasztását követő okosmérők (smart metering) és a szenzorral felszerelt intelligens épületek. A valóságban ugyanakkor sokkal változatosabban is fel lehet használni ezeket az új megoldásokat, a fejlesztéseknek csupán a fantázia szabhat határt – írja az M2M Now oldalán megjelent cikkében a Gemalto igazgatója.

Adjon tippet! Ön hol és mire használná az M2M-technológiát? Írja meg nekünk. Azért, hogy kicsit mélyebbre ásson a témában, és nagyobb rálátást kaphasson az IoT és azon belül az M2M sokszínű területére, a vállalat nemrégiben egy felmérést készített. A közvélemény-kutatásban hétköznapi embereket kérdezett meg arról, hogy szerintük mi lehet a legközelebbi „nagy dobás” az IoT, tehát az Internet of Things világában.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan ötletet, amelyet a válaszadók vetettek fel:

  • 3G-hálózaton keresztül kommunikáló, erdőtűzre figyelmeztető riasztórendszer – amely vészhelyzetben riadóztatja a tűzoltókat. A veszélyesnek ítélt övezeteket az ötletgazda szenzorokkal látná el, amelyek érzékelik, ha valahol felcsapnak a lángok, és figyelik a tűz terjedését is, hogy jobban irányítás alatt lehessen tartani a helyzetet. A jeladók segítségével emellett a veszélyeztetett területen élőket is időben lehet figyelmeztetni és kiköltöztetni a házaikból.
  • Árvizeket előrejelző rendszer – a szenzorokat ebben az esetben hidakra szerelnék fel, hogy nyomon kövessék a folyó vízszintjének változását. Ha valahol gyorsan elkezd emelkedni a vízszint, akkor a rendszer időben figyelmeztetné a közelben élőket, hogy árvízre kell készülniük, így a hatóságok is azonnal megkezdhetnék az evakuálást.
  • Okos kerekes szék – az érzékelővel ellátott kerekes székben ülők egészségi állapotát távolról is megfigyelés alatt tarthatnák az orvosaik, csakúgy, mint a környezeti tényezők – például a hőmérséklet, páratartalom, napsütés – változását.
  • Intelligens tűzoltó készülékek - a mentőalakulatok és a tűzoltók rendkívül fontos szerepet töltenek be a városok életében, és ez valószínűleg a jövőben is így fog maradni. Az a mód viszont változhat, ahogy a lakók vészhelyzetben kapcsolatba lépnek velük. A világhálóra csatlakozó tűzoltó készülékek például automatikusan értesítést küldenének a készenléti szolgálatoknak, amint valaki használja a berendezést. A csatlakoztatott eszközök emellett figyelmeztethetnék a szerelőket és karbantartókat is, hogyha a készülék cserére vagy javításra szorul. Ennek eredményeként a vészhelyzetek elhárítása és a tűzoltás sokkal gyorsabbá válhat, miközben a városlakók is nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

IoT: tovább kell feszegetni a határokat >>Ezzel azonban még korántsem merült ki a Dolgok Internetének határait feszegető elképzelések; a megkérdezettek javasolták, hogy az étkezőket és az éttermeket lássák el érzékelőkkel, amelyek megmutatják az újonnan érkező vendégeknek, hogy hol találnak szabad asztalt. Okos bejárati ajtók figyelmeztethetnék a lakókat, hogyha benne felejtették kulcsot a zárban, de persze az intelligens fejlesztések a szállodaiparra is kiterjednének. A szenzorok például figyelnék, hogy a vendégek mikor tartózkodnak a hotelszobában, tehát a takarítást is úgy lehetne elvégezni, hogy ne zavarják a pihenésre vágyókat.

Forrás: M2M Now, az eredeti cikk szerzője Manfred Kube, a Gemalto M2M-marketing és üzletfejlesztési vezetője