Piaci átrendeződést hozhat az IoT

Piaci átrendeződést hozhat az IoT

Piaci átrendeződést hozhat az IoT

még több IoT

1 perc

A Dolgok Internete gyökeres változásokat hozhat, több területen is feleslegessé teheti az emberi munkaerőt, egyes vállalatoknak hatalmas nyereséget jelenthet, másoknál viszont csökkenti a jövedelmezőséget – véli Charlie Peters, az Emerson amerikai vállalat ügyvezető alelnöke.

Szerinte az IoT-nak köszönhetően a legnagyobb nyereséget a startup cégek könyvelhetik majd el, mivel ezek lesznek képesek leginkább megfelelni a kihívásoknak, az „öreg motorosok” közül viszont sokan akár el is bukhatnak, mivel nem, vagy csak nehezen tudnak majd alkalmazkodni.

Peters három fő területet emelt ki, ahol jelentős változások várhatóak: átláthatóság, gyorsaság és termelékenység. Az átláthatóságnak köszönhetően az ügyfelek és a cégek munkavállalói sokkal több belső piaci információhoz juthatnak, legyen szó az árakról vagy az aktuális állapotokról. A gyorsaság azt jelenti, hogy a szenzoroknak köszönhetően az adatok valós időben jutnak el az üzemeltetőhöz, így az esetlegesen fellépő hibák azonnal orvosolhatók vagy akár meg is előzhetők. Azt pedig nem nehéz kitalálni, hogy mindezeknek köszönhetően nő a termelékenység, hiszen az emberek a megfelelő információkhoz juthatnak hozzá és gyorsabb döntéseket hozhatnak.

Kérdés, hogy a vállalkozások mennyire ismerik majd fel az ebben rejlő lehetőségeket. Az újítások bevezetésével munkahelyek szűnhetnek meg, ami viszont szociális kérdéseket is felvet. A cégvezetőknek, döntéshozóknak pedig még inkább időben fel kell ismerniük, hogy milyen irányba lépjenek, hiszen a felgyorsult és összekapcsolt világban könnyen „lemoshatja őket a színről” a következő innovációs hullám.

Forrás: Gigaom.com