Szegedi találmány venné fel a harcot az orvvadászokkal

Kapcsolódó cikkek

Szegedi találmány venné fel a harcot az orvvadászokkal

Szegedi találmány venné fel a harcot az afrikai orvvadászokkal

még több IoT

2 perc

Megkezdődött az éles tesztelése annak a lövésdetektornak, amellyel szegedi tudósok az afrikai elefántokat akarják megvédeni. A már korábban Innovációs Díjjal kitüntetett fejlesztést Kenyában próbálják ki. Az állatok nyakába akasztva a könnyű és ultra alacsony fogyasztású berendezés hangjelzéssel riasztja el az elefántcsontra utazó vadorzókat.

Az amerikai Vanderbilt Egyetemen indult el az a fejlesztés, amellyel két szegedi tudós az afrikai elefántokat és később további veszélyeztetett állatfajokat akar megvédeni. Maróti Miklós, az SZTE Bolyai Intézet Algebra és Számelmélet Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense a Tennessee állambeli Nashville-ben találkozott Kalmár Györggyel, az SZTE Informatika Intézet Műszaki Informatika Tanszék tanársegédjével.

Két másik magyar kutatóval együtt fektették le a projekt alapjait, amely a bűncselekmények visszaszorítására már régóta alkalmazott lövésdetektorok elvét követi.

„Lédeczi Ákos professzor ötletén elindulva, Völgyesi Péter kutatóval négyesben alakítottuk ki a projekttervet, amely 100 ezer dollár pályázati támogatást nyert a megvalósítására, mi pedig becsatlakoztunk a fejlesztésbe” – mondta Maróti Miklós, aki hozzátette: a fejlesztés oroszlánrészét Kalmár György végezte.

Az SZTE-s kutatók fejlesztésének újdonsága, hogy az elefántok nyakára rögzítik a két kilogramm súlyú eszközt, amely ezáltal az állattal állandóan együtt utazik, és szükség esetén hangjelzéssel riaszt. Így ijesztve el a vadorzókat, akik az értékes elefántcsontért vadásszák illegálisan a világ legnagyobb szárazföldi állatait.

A fejlesztés során komoly kihívások adódtak: meg kellett például oldaniuk, hogy több éven át képesek legyenek észlelni a hangokat az eszközzel az elefánt nyakán. A korábbi lövésdetektor-rendszerek ugyanis csak néhány hónapig működtek, szemben az SZTE-s kutatók új fejlesztésével, amely már két évig képes védelmet nyújtani az elefántoknak.

Szintén megoldandó problémát jelentett a hangok jó minőségű rögzítése is. Burkolat védi a szerkezetet a trópusi időjárás viszontagságai ellen, ám ez rontja a hangátvitelt. A megoldásként alkalmazott műgyanta-bevonat egyszerre nyújt kellő fizikai védelmet, és teszi lehetővé a minőségi hangrögzítést.

A májusban kezdődő kenyai éles kísérletet alapos előkészületek előzték meg. A kutatócsapat George Wittemyerrel, az elefántok nemzetközileg elismert szakértőjének se­­gítségével, először elefántteheneken, majd a San Diego-i állatkertben is sikerrel tesztelte találmányát. Hamarosan két kenyai elefánt részesül a szegedi védelemben.

Az SZTE Innovációs Díjjal méltatott kutatók reményei szerint az eszköz a jövőben az elefántok mellett akár más veszélyeztetett fajok esetében is segítséget jelenthet majd az orvvadászokkal folytatott küzdelemben.