Egyérintéses fizetés: Magyarország Európa élmezőnyében

Kapcsolódó cikkek

Egyérintéses fizetés: Magyarország Európa élmezőnyében

Egyérintéses fizetés: Magyarország Európa élmezőnyében

pénzügy

2 perc

A készpénzmentes technológia népszerűsége töretlenül növekszik.

A közlekedési rendszerek Európa-szerte kiemelt szerepet töltenek be az egyérintéses fizetésben, hiszen megoldásaikkal gyorsabb fizetést és nagyobb biztonságot nyújtanak a vásárlók számára. A Mastercard célja, hogy az egyérintéses technológia legyen a bolti fizetések alapvető formája, hiszen a kontinensünkön 2020-ra valamennyi fizetési terminál alkalmas lesz erre.

„Európa vezető szerepet tölt be ezen a területen, és ez minden országra igaz, függetlenül a gazdasági és fejlődési státuszuktól. Egyre több európai piacon tapasztaljuk, hogy a fogyasztók szívesen fizetnek egyetlen érintéssel, és a technológiába vetett bizalmuk is folyamatosan erősödik” – mondta Javier Perez, a Mastercard európai elnöke.

A cég legfrissebb adatai is alátámasztják a trendet, és a kontinensen az év első nyolc hónapjában 20 százalékos átlagnövekedés volt jellemző. Több mint 15 olyan ország van – köztük Dánia, Horvátország, Görögország, Magyarország, Hollandia, Lengyelország és Oroszország –, ahol a Mastercardhoz tartozó bolti tranzakciók fele „contactless” módon történt.

„Magyarország az egyérintéses fizetések terén az élmezőnyben van: a bolti kártyás vásárlások 82 százalékát már egyetlen érintéssel rendezzük, az európai országok közül csak Csehország (93%), Grúzia (88%) és Lengyelország (83%) van előttünk ebben a tekintetben” – mondta Eölyüs Endre, a kártyakibocsátó cég  Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.

Jelenleg egyérintéses a fizetési forradalom

Az európaiak vásárlási szokásai látványos változáson mennek keresztül – jó példa erre Svédország, ahol 262 százalékos volt az érintésmentesnek is nevezett tranzakciók növekedése a vizsgált időszakban. Egyébként nemcsak Svédország, de egész Észak-Európa vezető szerepet tölt be a készpénzmentes gazdaság térnyerésében.

A vásárlók olyan gyors és kényelmes fizetési megoldásokat keresnek, amelyben megbízhatnak, emellett a könnyű használat és a kényelem további fontos szempontok számukra. A felhasználók ma már tudják, hogy az egyérintéses technológia ugyanolyan biztonságos, mint a hagyományos fizetési megoldások, így rutinos magabiztossággal használják azt.