Saját kriptoindexet indított egy magyar fintech cég

Kapcsolódó cikkek

Saját kriptoindexet indított egy magyar fintech cég

Saját kriptoindexet indított egy magyar fintech cég

pénzügy

2 perc

Az új mutatót a Blockben dolgozta ki BlockBen Index Token, vagyis BIT néven. A fintech szektor tipikusan olyan megoldásokat kínál, amelyek átláthatóbbá és egyszerűbbé teszik a virtuális pénzügyeket. A digitális eszközök piaca nyolc év alatt 1500-szorosára nőtt, így egyre többen érdeklődnek a szektor iránt.

BMW, Coca-Cola Microsoft, Starbucks – csak néhány olyan világcég, amely már elfogadja fizetőeszközként a bitcoint. A Wall Street egyik óriása, a Goldman Sachs nemrég jelentette be, hogy a továbbiakban kriptovalutákhoz kapcsolódó kereskedési lehetőségeket is kínál befektetőinek. A világ legnagyobb tőzsdeüzemeltető csoportja, a chicagói vagy a New York-i értéktőzsdét is üzemeltető CME Group pedig Bitcoin Futures néven kínál befektetési lehetőséget a virtuális eszközhöz kapcsolódóan. A hagyományos pénzügyi piac szereplői is érzik: új világrend van születőben, amelyben már megkerülhetetlenek a kriptopénzek.

A növekvő vásárlási igények miatt a magyar piacon is egyre több izgalmas innováció lát napvilágot. BIT néven indított például kriptoindexet a magyar tulajdonú, Észtországban bejegyzett BlockBen, amely számos digitális fejlesztéssel hívta már fel magára a figyelmet. A cég 2018-ban kapta meg az év innovatív terméke díjat a szingapúri Crypto Currency Expón, 2019-ben pedig BlockBenPay nevű innovatív fizetési megoldása bekerült a FinTechShow 10 legizgalmasabb újdonsága közé. A társaság olyan blokklánc-alapú megoldásokat kínál, amelyek biztonságosabbá és átláthatóbbá teszik a digitális pénzügyeket.

„A kriptovaluták teljes piaci kapitalizációja 2013-ban alig érte el az 1 milliárd amerikai dollárt, napjainkban azonban mintegy 1500 milliárd USD-t ér, ami 8 év alatt 1500-szoros növekedés. Ez a nagy kockázatú, de nagy hozammal is kecsegtető piac egyre többek számára vonzó, ám egyelőre ismeretlen terep. Akik kezdőként vagy kevés tapasztalattal szeretnének megismerkedni ezzel a piaccal, azok is találhatnak alacsonyabb kockázatú megoldásokat” – fogalmaz Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója.

A BIT előnye például az, hogy a tulajdonosok változatos portfólióval rendelkezhetnek, így nem csupán egy eszköz piaci mozgásának teszik ki magukat. Azok is belevághatnak, akik kezdők a kriptopiacon és nincsenek tőzsdei ismereteik, hiszen az index menedzselését lefektetett szabályok alapján szakértők végzik el helyettük. A kockázat 20 eszköz között oszlik meg, miközben olyan biztonság kapható a blockchain technológiának köszönhetően, amelyet korábban tipikusan csak intézményi befektetők tudtak elérni.

„Mivel a BIT blockchain-alapon fut, működése biztonságos, átlátható és nyomon követhető, az ügyfélen kívül mások számára hozzáférhetetlen. A BIT-portfólió 75 százalékát a világ legtöbbet érő kriptovalutái alkotják, 10-10 százalékát pedig a BlockBen saját fejlesztései, mint az auditált, aranyalapú BNOX. Öt százalékban pedig olyan, kisebb értékű kriptovaluták is bekerülnek az alapba, amelyeket adatelemzés alapján, jelentős potenciáljuk miatt választunk ki” – mutatta be az alap működését az üzletfejlesztési igazgató.