Új-Zéland is felzárkózik az új pénzügyi trendekhez

Új-Zéland is felzárkózik az új pénzügyi trendekhez

Új-Zéland is felzárkózik az új pénzügyi trendekhez

pénzügy

6 perc

A Csendes-óceáni államban hamarosan két bank is megkezdi a Semble okostelefonos alkalmazásának tesztelését, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók NFC-alapú technológiával gyorsan és könnyedén intézzék fizetéseiket.

Már csaknem egy millió új-zélandinak van lehetősége rá, hogy NFC-technológia segítségével bonyolítsa a pénzügyeit és fizessen elektronikusan okostelefonján a Semble alkalmazás elindításának köszönhetően. A rendszer alapvetően egy SIM-kártya alapú mobiltárca, amelyet két új-zélandi bank és a Paymark, vagyis a Csendes-óceán délnyugati részén található állam vezető elektronikus pénzügyi szolgáltatója vezetett be.

A Semble első változata, a TSM NZ 2012 áprilisában készült el, majd a márka újraépítésének jegyében ezt változtatták meg a „fogyasztóbarát” Semble névre tavaly októberben. A vállalat közös tulajdonát képezi a Paymarknak, a 2degrees-nek, a Sparknak és a Vodafone-nak, a szolgáltatás legelőször az új-zélandi ASB, illetve BNZ bankok ügyfelei számára lesz elérhető. Ezeken a pénzintézeteken kívül az ANZ is innovatív módon közelítette meg az elektronikus pénzügyi tranzakciók fejlesztését, hiszen okostelefonos alkalmazásában lehetővé tette a HCE („Host Card Emulation”) fizetéseket.

Pénzügyek ügyesen - Eljött a 3D-s tranzakciók kora >>A HCE lényege, hogy a felhasználók a bankkártyáik felhőből elérhető adatait hozzárendelik egy mobiltelefonos applikációhoz, majd a boltban a készüléket a leolvasóhoz tartva néhány másodperc alatt fizethetnek. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az ausztrál Westpac a 3 dimenziós képalkotás, és az úgynevezett kiterjesztett valóság (augmented reality) segítségével teszi könnyen kezelhetővé a pénzügyeket. A bank egy különleges mobiltelefonos alkalmazást fejlesztett ki, amelyen hozzáférhető az egyenleg és a számlatörténet, de azt is megmutatja, hol található a legközelebbi bankautomata.

A Semble szolgáltatás igénybevételéhez az ügyfeleknek egy Android operációs rendszerrel működő, NFC-alapú fizetéseket lehetővé tevő okostelefonnal kell rendelkezniük, valamint igényelniük kell egy speciális SIM-kártyát a távközlési szolgáltatójuktól. A következő feladat a Sembe applikáció letöltése a készülékre a Google Play-en keresztül, a fogyasztók ezután hozhatják létre saját profiljukat. A mobiltárca biztonságának érdekében a felhasználóknak egy öt számjegyből álló PIN kódot kell megadniuk, amely garantálja azt, hogy személyes adataik ne kerüljenek illetéktelen kezekbe.

A banki ügyfelek ezt követően egyenként hozzárendelhetik a bankkártyáikat az applikációhoz, azáltal, hogy a pénzintézet logójára kattintva hozzákapcsolódnak a bank online fizetési felületéhez, és áttöltik a kiválasztott kártyák adatait. Az adatvédelmi szempontokat szem előtt tartva a fogyasztók két különböző fizetési mód közül választhatnak. Az egyik lehetőség, hogy minden egyes tranzakciójuk lebonyolításánál beütik az előre megadott PIN kódjukat, a másik opció, hogy az alkalmazás „always on” funkcióját választják. Ebben az esetben a fizetés értékét automatikusan levonják a számláról, hogyha a felhasználó telefonját hozzáérinti egy érintés nélküli fizetésre alkalmas POS terminálhoz, nincs szükség egy külön biztonsági kód megadására.  

Kígyózó sorok helyett: gyorsan terjed az érintés nélküli fizetés >>A Sembe mobiltárcába bank-és hitelkártyák adatait is fel lehet tölteni, ráadásul a vállalkozás különleges ajánlatokkal és akciókkal kecsegteti leendő felhasználóit. A cég ugyanis ebben a hónapban az ínyenc hamburgereiről ismert BurgerFuellel közösen megkezdi egy olyan szolgáltatás tesztelését, amely révén a fogyasztók a rendeléseiket a Semble mobiltárcáján keresztül adhatják meg, és az ételt ezután közvetlenül átvehetik az éttermekben. A vállalkozás ígérete szerint a következő néhány hónap során újabb fejlesztésekről rántják majd le a leplet, azonban részleteket egyelőre nem közöltek.

„Világszerte számos mobiltárca szolgáltatás elérhető a banki ügyfelek számára, viszont a Semble az első olyan egységes platform, amely az iparágban élen járó vállalatok közös munkájának eredményeképpen jött létre.” – hangsúlyozta Rob Ellis, a vállalkozás vezérigazgatója. A cégvezető szerint az innovatív megoldás ráadásul utat nyithat újabb szolgáltatások széles palettájának elindítása előtt, az elektronikus fizetések gyorsabbá és egyszerűbbé tétele pusztán csak a kezdet. A Semble vezérigazgatója azt várja, hogy hamarosan több szolgáltatóval is sikerül együttműködést kötniük, így a felhasználók a törzsvásárlói és tömegközlekedési kártyáik adatai mellett jegyeket és vouchereket is feltölthetnének a rendszerbe.   

Forrás: NFC World +