Dilemmák a Játékok Internete körül

Dilemmák a Játékok Internete körül

Dilemmák a Játékok Internete körül

szórakozás

4 perc

Az összekapcsolt játékok korszakának eljövetele a szakértők várakozásai szerint el fogja mélyíteni a Dolgok Internetét övező vitákat. Az újabb készülékek ugyanis akár a gyerekek hangjának rögzítésére is képesek lesznek, sőt vissza is válaszolnak nekik.

Ez már csupán abból a szempontból is sarkalatos kérdés, hogy az innovatív játékok számtalan előnyük mellett komoly hatással lehetnek a gyerekek képzeletvilágára, a tanulási készségeikre, illetve a társadalmi beilleszkedésükre. Ezt támasztja alá egyébként a Georgetown Egyetem kutatói által nemrégen elvégzett érdekes kísérlet, melyben két külön csoportban vizsgálták a totyogó korban lévő kisbabák viselkedését.

Az első csoportban a gyerekek olyan plüssállatokkal játszhattak, amelyeket előre beprogramoztak, hogy a nevükön szólítsák a kicsiket, ugyanazokat az ételeket és zenéket kedveljék, mint a gyerekek. A másik csapat olyan plüssfigurákat kapott, amelyek egyszerűen csak "havernek" szólították a gyerekeket, és az ízlésük is eltérő volt. Ezt követően ugyanezen játékfigurák kétdimenziós változata adott feladatokat a képernyőn keresztül a kicsiknek, például azt, hogy tegyék nagyság szerinti sorrendbe a kijelzőn megjelenő teáscsészéket. A kutatás alapján az első csoportban lévő gyerekek sokkal jobban teljesítettek, mint azok a társaik, akik kevésbé személyre szabott plüssállatokkal játszottak.

A Georgetown Egyetem tanulmányának vezető szerzője szerint azok a játékok, amelyek valós időben képesek választ adni a gyermekek kérdéseire, rendkívüli lehetőségeket nyitnak meg a kicsik fejlesztése előtt. Elérkezhet az a fordulópont, amellyel jelentősen meg lehet könnyíteni a tanulást a gyermekek számára – véli Sandra L. Calvert. A szakértő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a várható hatások nagyban függnek attól, hogy mennyire fejlett a picik beszédkészsége. Egy játék csak annyira jó, amennyire a programozója – tette hozzá a Georgetown Egyetemen lévő, gyermekek számára kialakított digitális médiaközpont igazgatója.

Olvassa el korábbi cikkünket a Hello Barbie-ról! >>Ahogy arról nemrég írtunk, idén ősszel például a tervek szerint a Mattel piacra dobja a Hello Barbie-t, a baba különlegessége, hogy wifi-kapcsolaton keresztül kommunikál a gyerekekkel. A legújabb modellek a ToyTalk rendszerét használják majd, hogy megértsék és elemezzék a gyerekek beszédét, illetve válaszoljanak is a kérdéseikre.

A legújabb Barbie modell

A ToyTalk vezérigazgatójának az adott inspirációt a fejlesztésekhez, amikor pár évvel ezelőtt hétéves kislánya megkérdezte tőle, hogy beszélhet-e plüssállataival a Skype-on keresztül. Oren Jacob korábban az animációs filmjeiről ismert Pixar Animation Studios műszaki igazgatója volt. A szakértő elsőként egyik volt kollégájával, Martin Reddy-vel osztotta meg az elképzelését, ezután közös döntéssel megalapították a ToyTalk-ot. A vállalkozás egy saját platformot hozott létre, amely feldolgozza az emberi beszédet, a rendszer kifejezetten a gyermekek hangjához, hangsúlyozásához és szókincséhez igazodik.

Az évek során a vállalkozás egy olyan rendszert is kifejlesztett, mellyel a szülők betekintést nyerhetnek gyermekeik személyes adataiba. Ahhoz, hogy egy 13 év alatti gyermek használhassa az alkalmazások beszélgető funkcióját, a szülőknek erre külön engedélyt kell adniuk, és e-mailen keresztül megerősíteni jóváhagyásukat. Amikor a kicsik kapcsolatba szeretnének lépni játékaikkal, akkor meg kell nyomniuk az applikációban található mikrofon gombot, pontosan úgy, mint egy walkie-talkie-n. A szülők hozzáférhetnek a korábbi beszélgetések hanganyagához is, illetve tetszés szerint törölhetik is azokat.

Teddy maci vigyáz a gyerekek egészségére >>Az eredetileg mobileszközökre tervezett, de a jövőben wifi-kapcsolattal felszerelt Barbie babákban testet öltő technológia azonban máris komoly vitákat váltott ki, még jóval a játék megjelenése előtt. Néhány hete egy bostoni székhelyű gyermekvédelmi csoport például arra kérte a Mattelt, hogy tegye vissza a fiókba a speciális Barbie babák piacra dobásának ötletét. A csoport azzal érvelt, hogy a rögzített beszélgetésekkel lényegében lehallgatják a kicsiket, és kihasználhatják a személyes érzéseiket. „Mindent manipulálni fognak, amit a gyermek kimond, és a babákat arra használják majd, hogy még mélyebben befurakodhassanak a kislányok életébe” – véli Susan Linn, a csoport igazgatója.

A kritikára a játékgyártó közleményben reagált, miszerint a vállalat „elkötelezett a megfelelő biztonság és adatvédelem” megteremtése iránt. A cég állítása szerint a babák fejlesztése során számos olyan biztonsági lépcsőt építettek be a rendszerbe, amely garantálja, hogy a tárolt adatokhoz ne férjenek hozzá illetéktelen felhasználók.

A ToyTalk, illetve a Mattel vezetői tisztában vannak azzal, hogy a gyermekvédő szervezetek és a feministák szigorúan figyelik majd, hogy a babák mennyire befolyásolják a kislányok szépségről és a nemek közötti különbségekről alkotott világképét. Az aggályok ellenére ezek az interaktív és intelligens játékok mégis egy új korszakot nyithatnak meg, amelyben a gyerekek beszédbe elegyedhetnek kedvenc játékszereikkel.

Forrás: The New York Times