Ezért már megéri okosotthonba költözni

Ezért már megéri okosotthonba költözni

Ezért már megéri okosotthonba költözni

szórakozás

2 perc

Az intelligens háztartásokban üzembe helyezett készülékek gondoskodnak a lakók kényelméről és biztonságáról, lehetővé teszik az optimális energiafogyasztást, sőt távolról, okostelefon segítségével is szabályozhatóak.

Az intelligens háztartásokkal kapcsolatos legérdekesebb paradigma, hogy míg a fogyasztók zöme egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy léteznek okosotthonok, amint tudomást szereznek az előnyeiről, az érdeklődésük rögtön megnövekszik. A világháló, valamint a Dolgok Internetének (Internet of Things) elterjedésével a lakások automatizálása mára alapvető elvárássá vált, hogy a felhasználók nagyobb biztonságban érezhessék magukat az otthonukban, miközben spórolnak a fűtési és világítási költségeken. Az intelligens otthonok nyújtotta kényelem külön varázsa, hogy a fogyasztók az okostelefonjuk segítségével távolról is irányíthatják a háztartási készülékeiket.

Tegye okosabbá otthonát! - Ezeket tudja a smart home >>Az egymáshoz vezeték nélküli hálózaton keresztül csatlakozó berendezéseknek számtalan felhasználási módja van az okosotthonokban. A távolról vezérelhető készülékek között találhatunk például audio rendszereket, tévéket, garázsajtókat, konyhai eszközöket, locsolókat, okosmérőket, kapubejárókat, és függönyöket is. Mindezeket kiegészítve az intelligens háztartásoknak megvan az az előnye, hogy sokkal inkább környezetbarát és olcsó alternatíváját jelentik a „hagyományos” lakásoknak. A korszerű készülékek folyamatosan nyomon követik az áram- és a vízfogyasztást, ezek alapján úgy lehet programozni az eszközöket, hogy a lehető legoptimálisabb legyen az energia-felhasználás.

A modern technológiák segítségével tehát a lakók nem csak a fogyasztást tudják csökkenteni, hanem a rezsiköltségeken is sokat spórolhatnak, ráadásul kevésbé szennyezik a környezetet. Az okos háztartásokban üzembe helyezett rendszerek másik legnagyobb előnye, hogy gondoskodnak az otthonok védelméről. A fejlett biztonsági berendezések akár távolról is értesítik a lakókat, hogyha valaki betört a házba, figyelik a környéken elhaladó autókat, automatikusan zárják az ajtókat, illetve kamerák segítségével minden szobában nyomon követik a mozgásokat.   

Jelen pillanatban a háztartások kevesebb, mint egy százaléka van teljes körűen felszerelve korszerű készülékekkel. A HIS Technology kutatócég azonban most azt vetíti előre, hogy 2018-ra mintegy 45 millió egymáshoz kapcsolódó eszközt helyeznek majd üzembe az intelligens otthonokban. A Microsoft kutatóinak egy nemrég publikált tanulmánya alapvetően négy olyan akadályt azonosított, amelyek gátját képezik annak, hogy a lakásokban elterjedtebbé váljanak ezek a korszerűbb megoldások. Egyrészt nehezen lehet összekapcsolni a különböző gyártó cégek, nem egységes szabványok szerint készült eszközeit, néha bonyolult a kezelésük, az áruk sem alacsony, ráadásul a biztonsági rendszereket nem nagyon lehet még integrálni.

Csak egy karnyújtásra álmai okosotthona >>Az okosotthonokban használt készülékeket fejlesztő vállalatok számára kiemelt fontossággal bír, hogy a termékeik megfelelően gondoskodjanak a háztartások biztonságáról, illetve lehetővé tegyék a lakók számára az energia-megtakarítást. Rengeteg olyan szabvány, illetve nyílt forrású protokoll létezik – mint a Zigbee, a Home Gateway Initiative, az OSGI Alliance, illetve az Eclipse Smart Home rendszer - amely kimagaslik a versenytársai közül. Ezen kívül továbbá minden egyes iparágban megjelentek már azok a korszerű vezeték nélküli technológiák, amelyek révén lehetővé válik a biztonsági, beléptető és szórakoztató rendszerek vezérlése, csakúgy, mint a fűtési, szellőztetési és hűtési készülékeknek a távoli szabályozása.

Mindezek a fejlesztések abba az irányba mutatnak, hogy létrejönnek azok a nyílt okosotthoni platformok, melyek a vázát alkotják majd az egymáshoz kapcsolódó készülékeknek. A korszerű berendezések felhő-alapú rendszereknek továbbítják a begyűjtött adatokat, vészhelyzetben riasztják a lakókat, valamint a fogyasztási szokások valós idejű nyomon követésével hozzájárulnak az energia-felhasználás hatékonyabbá tételéhez. Az új kezelői felületeknél ugyanakkor rendkívül fontos, hogy gyorsan tudjanak alkalmazkodni a különböző közösségek igényeihez, attól függően, hogy egy adott országban például mekkora a hálózati lefedettség, mik a helyi fogyasztók preferenciái, valamint hol lehet megvásárolni a készülékeket.

Forrás: M2M Now