Kopogtatással is vezérelheti az eszközeit

Kopogtatással is vezérelheti az eszközeit

Kopogtatással is vezérelheti az eszközeit

szórakozás

4 perc

Képzelje el, hogy elég csupán megkopogtatnia a konyhapultot, és már le is kapcsolta a világítást, elindította a kedvenc CD-jét vagy üzenetet küldött a családtagjának. A texasi Swan Solutions találmányának köszönhetően mindez már lehetséges.

A kerek Knocki gyakorlatilag bármilyen szilárd felületre rögzíthető: akár a falra, ajtóra, asztallapra vagy a távirányítóra, tulajdonosának pedig mindössze annyi a dolga, hogy kopogjon.

Egyedi jelzések

A fém-, gránit-, márvány-, gipszkarton-, fa- vagy kőfelületre tapasztható, wifi-képes eszköz akár tíz különféle jelzés felismerésére is alkalmas, a kapcsolódó alkalmazáson keresztül pedig minden egyes parancshoz más-más művelet rendelhető. 

Például két lassú kopogás jelentheti azt az éjjeliszekrényre rögzített Knockinak, hogy itt az ideje bekapcsolni a kávéfőzőt, három gyors kopogás pedig elindíthatja a zenelejátszást. Ha pedig pizzát rendelne, akkor néhány koppantással ezt is megteheti.

Jake Boshernitzan, a cég egyik társalapítója szerint a fejlesztésük a lakáson belül bárhol lehetővé teszi az interaktivitást. Nem kell mindenféle hub-bal (összekötő eszközzel) és tartozékkal felszerelni a helyiségeket, a „felokosításhoz” elérhető ez az egyszerűbb és árban kedvezőbb megoldás.  

Sokrétű felhasználási lehetőségek

Az AA ceruzaelemmel működő készülék gyorsulásmérő segítségével érzékeli az egyedi rezgésmintákat. A felhasználónak először aktiválnia kell a szerkezetet, majd jöhet az „egyezményes” kopogás, így elkerülhetők a nem szándékos utasítások. Ezután a Knocki wifin keresztül küldi el az információkat a felhőben található szervernek, és már kezdődhet is a kiadott utasítás teljesítése.

Mivel az eszköz a nem akusztikus mozgási algoritmusoknak dekódolja a felszíni rezgéseket, így a zenét, tapsolást vagy más környezeti zajokat, hangokat nem veszi parancsnak.

Az érzékelő hatótávolsága attól függ, hogy milyen anyaghoz rögzítették, viszont minden esetben csatlakoztatható az adott tárgy vagy felület belső oldalára, vagy elrejthető a bútorokban, például a fiókban is. Több Knocki esetén felületenként eltérő funkciókat is be lehet állítani. 

Mivel a készülék wifin keresztül irányítja a csatlakoztatott eszközöket, így a szabadban is telepíthető, ha az adott berendezés hatótávolságon belül van. Ennek köszönhetően más célokra, például távfelügyeletre is használható: távolról bekapcsolható a riasztó vagy a tulajdonos szöveges üzenet formájában kaphat értesítést arról, hogyha valaki be akar jutni az ingatlanba.

Az apró szerkezet az idősek és a mozgáskorlátozottak számára is nagy segítséget jelenthet, de okosmegoldás lehet a vendéglátásban is, ahol különböző koppintással is leadható az egyszerűbb rendelés. 

A Knocki debütálása még idén várható: pontos dátumot egyelőre még nem lehet tudni, előrendelés 59 dollárért lehetséges a cég honlapján keresztül.

Forrás: Gizmag.gom