Nem csak játék: ezeket tudja a viselhető kontroller

Kapcsolódó cikkek

Nem csak játék: ezeket tudja a viselhető kontroller

Nem csak játék: ezeket tudja a viselhető kontroller

szórakozás

2 perc

A lélegző elektronikus anyag kényelmesebb viselhetőséget biztosít. Az Észak-Karolinai Egyetem mérnökei a hordható technológiát gondolták újra.

A széles pántra hasonlító találmány nem akadályozza meg, hogy a bőr levegőzzön, így hosszabb távon is kényelmesebb a használata. Működhet például mint orvosbiológiai szenzor vagy mint az ember és gép közti interakciót lehetővé tévő interfész (HMI).

Az egyetem gépészmérnöki és repüléstechnikai professzora, Yong Zhu által vezetett kutatócsoport egy nyújtható polimer fóliát hozott létre, amelyen egyenletesen lyukak helyezkednek el. A filmréteget először ezüst nanoszálakat tartalmazó oldatba mártották, majd hőpréseléssel rögzítették az anyagba, közvetlenül a polimer felülete alá.

A végeredmény egy rendkívül vékony, mindössze néhány mikrométer vastagságú speciális anyag, amely szorosan illeszkedik a bőrhöz, így az elektronika jobb jel-zaj arányra képes – magyarázta Shanshan Yao, a tanulmány társszerzője.

A felület vezeti az elektromosságot, átengedi a fényt és rendkívül tartós, valamint nem árt neki az izzadság és a hosszú ideig tartó használat sem. A szakemberek kifejezetten orvosbiológiai és viselhető eszközökben való alkalmazásra fejlesztették ki, és prototípusokon keresztül demonstráltak a lehetséges felhasználási területeket.

Az első bemutató változat úgynevezett száraz elektródákból áll, amelyek emberi bőrre helyezve elektrofiziológiai szenzorként viselkednek, és például EKG- vagy az izmok működését monitorozó EMG-jeleket mérnek. A szakember szerint az eszköz jelérzékelő minősége megegyezett a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő elektródákéval.

A másik változatban a mérnökök a technológiát viselhető okostextilbe építették. Az alkarra húzható pánt érintésérzékeny kontrollerként is használható, és ahogy a videóban látható a Tetris játékot már könnyedén lehet irányítani vele.

Forrás: