Vector: újabb versenyző a cuki robotok piacán

Kapcsolódó cikkek

Vector: újabb versenyző a cuki robotok piacán

Vector: újabb versenyző a cuki robotok piacán

szórakozás

1 perc

Sokan emlékezhetnek még Wall-E-re, a Pixar csillogó szemű robotjára. Talán erre hasonlít leginkább az Anki Vector, amely az Engadget újságírója szerint kedves tekintetével tűnik ki a piacon lévő játékrobotok közül.

Boris Sofman, a kaliforniai startup társalapítója és vezérigazgatója egy blogbejegyzésében tette közzé, hogy az Amazon virtuális asszisztensének beépítését a Kickstarter-kampány alatt érkezett kérések indokolják.

Sofman elismerte, hogy bár a két cég együtt dolgozik a fejlesztésen, a megoldásra még egy darabig várni kell. A folyamatos felhőkapcsolattal ellátott házirobot az elkövetkező években remélhetőleg sokat fejlődik majd.

A robot tulajdonosa arcát és nevét a beépített számítógépes látás és algoritmusok révén már most is megtanulja, magától „odamegy” a töltőhöz, mielőtt lemerülne, és négy infravörös érzékelője segítségével állítólag nem esik le sehonnan. És ez még nem minden: képes egyszerű parancsokat végrehajtani, reagál, ha felemelik, képernyőjén pedig mintha érzelmek is tükröződnének.

Az apró készülék belsejében a Qualcomm négymagos APQ8009 processzora segíti a mesterséges intelligenciát és az ultraszéles, 120 fokos látószögű HD kamerát.

A cég további fejlesztési tervei között szerepel, hogy a szerkezet idővel képes lesz jelezni például a beérkezett üzeneteket, felismerni a hallott zenét, és kamerája 360 fokban is működhet majd.

Az eddig másfél millió robotot értékesítő Anki új fejlesztése október 12-től kapható 250 dollárért. A megvásárolható készülék Vectornak azonban még egy viszonylag egyszerű változata lesz. Alexa digitális asszisztenssel valószínűleg az év vége felé, míg a többi fejlesztéssel a következő években gazdagítják a kis robot tudását.

Forrás: