Virtuális személyi edző – Emberibb, mint gondolná

Virtuális személyi edző – Emberibb, mint gondolná

Virtuális személyi edző – Emberibb, mint gondolná

szórakozás

6 perc

A fülhallgatóba rejtett szerkezet szinte megvalósult mesterséges intelligenciaként buzdítja felhasználóját a mozgásra, sőt az edzések között is tartja vele a kapcsolatot, hogy elkerülhető legyen az ellustulás.

A viselhető fitneszeszközök az elmúlt évek talán legnépszerűbb elektronikai termékei az okostelefonok elterjedése óta. Sok formában érkeznek: létezik karpánt, sportmelltartó, trikó és tapasz is. A céljuk ugyanaz: az emberi testhez érintkező szenzorok segítségével mérni a testmozgás során fontos biológiai adatokat, és azok alapján a legoptimálisabbra fejleszteni az edzéseket.

Okosodó edzők

Ezekhez a készülékekhez többnyire kapcsolódik egy telefonos applikáció is, amely összesíti a teljesítményt, és visszajelzést ad az edzésekről. Ezt helyettesíti egyfajta virtuális asszisztenssel a Vi elnevezésű mesterséges intelligencia. A fejlesztők a nyakpántba rejtették el a számítástechnikai hátteret, amely a fülhallgatón keresztül „beszél” a sportolóhoz. Rendre szól, hány mérföldnél jár futás közben, hogy áll az idővel, sebességgel.

Ezen túl próbálja jobb teljesítményre is sarkallni: például, ha meg kell növelni a pulzusszámot, gyorsabb tempót diktál. Ha kell, olyan ütemű zenét keres, amely segíthet elérni a megfelelő sebességet. Buzdítja a felhasználót, hogy gyorsítson be az utolsó pár másodpercben, és megdöntheti a rekordját.

Az edzések között sem hagyja ellustulni a tulajdonost, üzenetekben emlékezteti a napi futásról, érdeklődik afelől, hogy aludt, és ha szükséges, pihenőnapot rendel el. A program képes az internetet böngészni az időjárásadatok után is, és esős idő esetén beltéri futást szervez, ha nyílik rá lehetőség.

Csúcstechnológia

A terméket gyártó LifeBEAM korábban olyan maximális minőséget megkövetelő megrendelőkkel dolgozott együtt, mint például a NASA vagy az Amerikai Egyesült Államok Légiereje. Korábbi termékük, a SMART biciklisisak például egy vadászpilóták számára kifejlesztett szenzoros rendszer „civil” mása.

Ezek alapján elvárható, hogy maximálisan odafigyelnek a Vi minőségére is, a hangzásért például a csúcskategóriás német autók hangrendszereit is szállító Harman Kardon felel.

A Kickstarter-kampányuk már most, egy hónappal a befejezés előtt ötszörösen túlteljesítette az előre kitűzött 100 ezer dolláros célt. Bár a legolcsóbb változat már elfogyott, még előrendelhető az okosfülhallgató 200 dollárért, 50 dollárral a tervezett piaci ár alatt, a kiszállítás pedig idén decemberre várható.