VR: repüljön virtuálisan a Föld körül!

VR: repüljön virtuálisan a Föld körül!

VR: repüljön virtuálisan a Föld körül!

szórakozás

2 perc

A Google Earth elérhetővé vált a HTC Vive VR-headseteken is, melynek segítségével a felhasználók a virtuális valóságban utazhatnak végig a világon, és eközben megtekintik a bolygó természeti kincseit, helyi nevezetességeit és akár saját otthonukat is.

Bár a Google Earth VR izgalmas fejlesztés, de erősen emlékeztet a Street View megoldásukhoz. Utóbbit egészen hasonló háromdimenziós koncepció keretein belül a cég már korábban kiterjesztette a Cardboard és a Daydream saját készülékeire.

Virtuális valóság – már a moziban is 

De míg a Street View minden formája eszköztől függetlenül 360 fokos állóképeket használ a 3D hatású nézethez, a Google Earth a virtuális valóság és a VR-szemüveg segítségével mutatja be a világot. A program arra is lehetőséget nyújt, hogy a felhasználó akár idegenvezetéssel egybekötve barangoljon be bizonyos területeket. 

Bár az újdonság most még csak a Vive-on érhető el, a Google termékmenedzsere, Mike Podwal elárulta, hogy a cég aktívan keresi a lehetőségét annak, hogy más platformokra is kiterjeszthessék majd. A népszerű Tilt Brush festőprogram után egyébként ez a második olyan applikáció, melyet a Google kifejezetten a HTC készülékére tervezett. 

A fejlesztés ugyan még nem tökéletes: sok terület egyelőre még csak normál térképként jelenik meg, nincs minden épület teljesen kidolgozva vagy a természeti környezet néhol csak tömbökben megjelenő homályos fákból áll. A virtuális turizmus népszerűsítését figyelembe véve ugyanakkor innovatív a fejlesztés. 

Az Earth VR várhatóan más Google programokkal is kompatibilis lesz majd a jövőben; a Street View-nak például magától értetődően jó kiegészítője lehet majd. Bár egyelőre az olyan eszközökön, mint a Daydream,  egyelőre még nem használható, és az irányítás is teljesen másképpen működik. Az összekapcsolás másik nagy esélyese a Cardboard-ra tervezett Expeditions oktatóprogram lehet.

A cég saját erőfeszítésein kívül az is nagyon érdekes kérdésnek ígérkezik, hogy mit tesz majd a közösség ereje egy ilyen újszerű eszközzel. Ha a virtuális világ nyilvánossá válik, a felhasználók saját sztorikat helyezhetnek el benne, feltölthetik tartalmakkal, képekkel, a vállalkozások pedig bemutathatják saját környéküket vagy emlékezetesebbé tehetik a bemutatkozásukat. Bár itt még nem tartunk, az applikáció mégis a ma hozzáférhető legnagyobb, legnyitottabb VR-alapú kezdeményezés.

Forrás: The Verge