Elmaradhatatlan fűszernövények a kertünkbe

Kapcsolódó cikkek

Elmaradhatatlan fűszernövények a kertünkbe

Elmaradhatatlan fűszernövények a kertünkbe

Üzleti Hírek

2 perc

A friss, ízletes és illatos fűszereknek egyszerűen nincsen párja. Az ételek íze összehasonlíthatatlanul finomabb velük, mint a boltban kapható szárított verziók használatával. Ennek ellenére mégis a legtöbbünk elveti az otthoni termesztésük ötletét, mondván, hogy nincsen elég helyük. Holott ez akár virágtartókban az erkélyen vagy az ablakpárkányon is megoldható.

Így a helyhiány sem lehet akadály, és hogy még inkább ösztönözzünk mindenkit, az alábbiakban mutatunk néhány olyan fűszernövényt, amelyek nem hiányozhatnak a fűszerkertünkből.

Zsálya

Őszintén szólva a fűszerkert említésére nem ez a szürke levelekkel, illetve lila és kékes virágokkal rendelkező növény merült fel bennünk elsőként, de amikor elolvastuk az Otthonok & Megoldások kert rovatában szereplő egyik cikket, rádöbbentünk, hogy egyáltalán nem olyan nehéz gondozni. 

Nagyon szereti a napos helyeket és a jó vízelvezetésű, kavicsos vagy homokos talajt, és kifejezetten jól bírja a szárazságot. Így ha néhanapján elfelejtjük megöntözni, akkor sem történik tragédia. 

Az pedig már csak hab a tortán, hogy kevés tápanyagra van szüksége, ezért ritkán kell tápoldatozni, amely célra az egyszerű házi komposzt is nagyszerűen megfelel.

Bazsalikom

A jellegzetes, összekeverhetetlen illatú bazsalikom egy olyan mediterrán fűszernövény, amelynek termesztésével szintén érdemes megpróbálkoznunk, mivel meleg- és napfénykedvelő, tartható cserépben, balkonládában, vagy szabadföldben akár még ágyásszegélyként is ültethető.

De nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy hazánkban nem ismert se kártevője, se kórokozója, így a gyomláláson kívül más növényvédelmet nem igényel.

A végeredmény pedig igazán sokoldalúan felhasználható. Rászórhatjuk friss fűszerként az általunk készített ételekre, készíthetünk belőle pestót, bő termés esetén pedig lefagyaszthatjuk és száríthatjuk.

Koriander

A kinézetre a hagyományos petrezselyemhez hasonlító koriander egy többszörösen hasznosítható fűszernövény. A magja megízesíti a savanyúságot, illetve remekül illik a sült húsokhoz. A leveleit pedig főleg ázsiai ételeknél hasznosíthatjuk, hiszen egy jó indiai vagy thai curry elképzelhetetlen koriander levél nélkül.

A fentebb említett növényekhez hasonlóan kint és bent is egyaránt könnyű termeszteni, mivel a klímát illetően nincsen különösebb szükséglete. Bár azt hozzá kell tenni, hogy némi napfényt azért igényel.

Oregánó

A végére hagytuk a mediterrán konyha egy másik elmaradhatatlan fűszernövényét, az oregánót, amely egy jó adottságokkal rendelkező, igénytelen növény, amit ültethetünk tűző napos helyre is, mivel fény- és melegkedvelő. 

Ráadásul nem szükséges ősszel felszedni, mivel télálló növény. Bár azért a kemény fagyok kárt tehetnek benne, de ez könnyedén elkerülhető, ha gondoskodunk a növény téli takarásáról.

Ami pedig a vízigényét illeti, egyáltalán nem magas, öntözésre csak abban az esetben van szükség, ha már hosszú ideje nagyon nagy a hőség, és nem esett egy csepp eső sem.