Napjainkban a cukorbetegség népbetegség

Kapcsolódó cikkek

Napjainkban a cukorbetegség népbetegség

Napjainkban a cukorbetegség népbetegség

Üzleti Hírek

2 perc

Jelenleg a cukorbetegség népbetegség, az egyik leggyakoribb anyagcsere-betegség a világon. Milyen tünetei vannak a cukorbetegségnek? Milyen típusai vannak? Hogyan lehet kezelni? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

A cukorbetegség diagnózisa egyszerűen felállítható vérvizsgálatokkal. Azonban sokszor laboratóriumi vizsgálatokra van szükség, ugyanis a vércukormérő készülékek nem alkalmasak diagnózisok felállítására, csupán ellenőrzés céljára használhatóak. A Belvárosi Orvosi Centrum diabetológus szakorvosához egyszerűen be lehet jelentkezni online vagy telefonon. 

Mit kell tudni a cukorbetegségről?

Napjainkban a cukorbetegség az egyik leggyakoribb anyagcsere-betegség a világon, hazánkban a lakosság közel 8 százalékát érinti, népbetegségnek számít. A szövődményei nagymértékben ronthatják az életminőséget. 

A diabétesz esetében csökken vagy hiányzik az inzulinhatás, amelynek következtében a sejtek nem tudnak szőlőcukrot felvenni a vérből.

Milyen tünetei vannak a diabétesznek? Mit okoz a kezeletlen vércukorszint?

Többek között állandó szomjúságérzet, homályos látás, gyakori vizeletürítés, jelentős fáradékonyság, fokozott éhségérzet, lassan és nehezen gyógyuló sebek, bőrgombásodás, bőrfertőzés. Továbbá a tünetekhez sorolható még a megfelelő táplálékbevitel ellenére jelentkező súlyvesztés, illetve a nemi szervek környékén a bőr gyulladása és viszketése.

Jellegzetes figyelmeztető tünetei nincsenek a cukorbetegségnek. Emiatt nagyon fontos a betegség kivizsgálása, hiszen a kezeletlen vércukorszint károsíthatja a szerveket. A szövődmények lassan alakulnak ki, kezeletlen esetben infarktust, vakságot és rokkantságot is eredményezhetnek.

Milyen típusai vannak a cukorbetegségnek? Pontosan miből áll a kezelés?

Az 1-es típusú cukorbetegség esetében a szervezetben inzulinhiányos állapot alakul ki, mivel az inzulintermelő sejtek pusztulnak. A tünetei közé tartozik a szomjúság, a fogyás és a gyakori vizeletürítés. Többnyire a fiatalkorúak és a gyermekek körében fordul elő.

A másik típus, a 2-es típusú cukorbetegség, amit a sejtek felületén található inzulinreceptorok számának csökkenése okoz. Tünetei közé sorolható a végtagok zsibbadása, a látásromlás, a nehezen gyógyuló sebek és a bőrviszketés. Többnyire a felnőtteknél jelentkezik ez a típusú cukorbetegség.

A betegeket 3 nagy csoportra lehet osztani: rejtett, tünetmentes és kezelt cukorbetegek, a cél, hogy minden érintett megkapja a megfelelő kezelést.

Jelenleg a diabétesz nem gyógyítható. Élethosszig tartó kezelésre van szükség, amelynek köszönhetően ideális szinten lehet tartani a vércukorszintet. Ehhez életmódváltásra van szükség, valamint gyógyszeres kezelésre, illetve inzulinterápiára.

A cukorbetegség típusától függ, hogy pontosan miből áll a kezelés. Ezt minden esetben kizárólag a diabetológus szakorvos határozhatja meg.