A mezőgazdaság versenyképessége a digitalizáción múlik

Kapcsolódó cikkek

A mezőgazdaság versenyképessége a digitalizáción múlik

A mezőgazdaság versenyképessége a digitalizáción és a robotizáción múlik

agrár

1 perc

Kulcsfontosságúnak nevezte a digitális megoldások térnyerését és az automatizációt a magyar mezőgazdaság felzárkóztatásában Nagy István agrárminiszter a Nestlé robotizált állateledel-gyárában tett látogatása során.

A Nestlé Hungária büki gyárában 40 robot teljesít szolgálatot, amelyek világviszonylatban is egyedülálló technológiával készítenek naponta több millió adag állateledelt.

A vállalat csak az utóbbi hét évben több mint 43 milliárd forintot fektetett be, és ezzel nem csupán magyarországi, hanem regionális gyártópozícióját is megerősítette legnagyobb svájci befektetőként és munkáltatóként Magyarországon.

A 2017-ben – a Nestlé magyarországi történetének legnagyobb, 20 milliárd forintos beruházásával – megvalósított fejlesztés révén a büki lett a Nestlé egyik legnagyobb állateledelgyára Európában.

A folyamatos beruházások révén az üzem munkavállalóinak száma – az automatizálás ellenére is – csaknem 1000 főre emelkedett. A modern technológiának köszönhetően a dolgozók egyre magasabb hozzáadott értékű feladatokat láthatnak el.

A jelentős mértékben automatizált üzem éves szinten 200 ezer tonna feldolgozott élelmiszeripari terméket állít elő, amelynek több mint 90%-át exportálják: a gyárból minden nap több mint 50 kamionnyi állateledel indul útnak a világ 42 országába. A cég ezzel a hazai mezőgazdaságnak biztosít exportpiacot, hiszen beszállítói között 85 százalék feletti a magyarországi vállalkozások aránya.