Hogyan profitálnak a cégek az Ipar 4.0-ból?

Kapcsolódó cikkek

Hogyan profitálnak a cégek az Ipar 4.0-ból?

Hogyan profitálnak a cégek az Ipar 4.0-ból?

gyártás

1 perc

Mi számít egy vállalat életében igazi digitalizációnak? Vannak-e határok ebben, és ha igen, mik azok? Hogyan lehet a cégeknek segíteni abban, hogy milyen megoldásokat érdemes egyáltalán kipróbálniuk?

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Sok kérdés, amelyekre a Dell Technologies senior tanácsadója válaszolt az M2M Zónában.

Rab Gergely elmondta: a korábbi digitális megoldások inkább részproblémákra voltak részmegoldások. Az Ipar 4.0-val kezdett elindulni, hogy kapcsoljuk össze az embereket, a folyamatokat és gépeket egymással. A cél lehet a többi közt a gyártási költségek csökkentése, a gyorsabb gyártási folyamatok, a személyre szabott tömeggyártás vagy akár a „nulla adminisztráció”.

Ember-ember helyett ember-gép vagy gép-gép kapcsolatok

A digitalizáció rendelői oldalon is változást hozott, gondoljunk csak az online kereskedelemre, ahol a vásárlók már csak a gépekkel „kommunikálnak”. A szakember szerint ezt a szemléletváltást szállítói, gyártói oldalon is meg kell lépni.

A műsorban szó volt arról is, hogy a robotok inváziójához a munkahelyek elvesztését kapcsolják sokan. A senior tanácsadó szerint viszont ez lehet egy ellentétes folyamat is. Dél-Koreában például a legnagyobb a robotsűrűség. Számítások szerint egy robot átlagosan 1,6 ember munkáját helyettesíti, az ázsiai országban mégis növekszik a betöltetlen állások száma – a jelentős automatizáció ellenére is.

Hallgassa meg a Trend FM műsorát!