A robotok meghódíthatják a szántóföldeket is

A robotok meghódíthatják a szántóföldeket is

A robotok meghódíthatják a szántóföldeket is

agrár

2 perc

A gépek átvehetik a mezőgazdasági munkák újabb részét a következő két évtizedben, hiszen egyre többet tud és költségekben is egyre elérhetőbbé válik az okostechnológia.

A Lux Research piackutató által készített riport azt elemzi, hogy a robotok és önjáró rendszerek hogyan vehetik át és változtathatják meg a mezőgazdaságot. Ezek a gépek sokáig nem voltak gazdaságosak a legtöbb agrárcég számára. Mellesleg tesztek bizonyították, hogy a legtöbb robot kevésbé hatékony, mint az emberi munkaerő, hiszen általánosságban egy vagy két funkciót tudtak csak ellátni, a sokoldalú „normál” dolgozók így legyőzhetetlennek bizonyultak.

A kutatóintézet azt jósolja a közeljövőre, hogy fogunk még olyan mezőgazdasági megoldásokat látni, amelyek nemcsak olcsóbbak, de hatékonyabbak is, hiszen nagyobb bevételhez juttatja majd a gazdákat az a napszámos, amelyik nem igényel rendszeres pihenőidőt.

Az elemzés egyik példájában tételesen bemutatják a költségeket, hogy mibe is kerül a fejes saláta gépi ritkítása és gyomlálása összehasonlítva azzal, ha emberi munkaerőről volna szó. A cég számításai szerint, ahogy belépünk a következő évtizedbe, a fejes saláta gyomlálásának költségei akár 50 dollárral csökkenhetnek angol holdanként, ritkításuk pedig 2027-re éri el az emberi munka árát.

Más termények, például a kukorica esetében egyre több helyen önjáró rendszerek végzik a munka nagy részét. A sofőr nélküli traktorok és aratógépek már a vizsgált területeken elérték a 10%-os részesedést, a Lux Research feltételezése szerint a költségkülönbség elenyésző lesz 2020-ra.

Ugyancsak említést tesznek arról, hogy például Japánban a szamócaszüretelők átlagéletkora 70 év, és ha a földműveseknek ezen korosztálya nyugdíjba vonul, akkor a farmerek kénytelenek lesznek önjáró automata rendszerekre váltani.

Aggodalomra egyelőre semmi ok

A felmérés nem azt akarja sugallni, hogy az emberi munkaerő nem kell majd az agrárszektorban, csak azt, hogy átalakul a munkavégzés. Azt vetítik előre, hogy a munkavállalók más feladatkörökben lesznek nélkülözhetetlenek, mint például karbantartás, válogatás – olyan feladatokban, amelyekre egyelőre a robotok alkalmatlanok.

A fejlettebb országokban fokozatosan csökkent a mezőgazdasági szektor jelentősége, az Egyesült Államokban a GDP 5%-át, ha kiteszi. A mezőgazdasági foglalkoztatottság az elmúlt 50 évben 30-ról 4,2 százalékra csökkent a Momagri agrárcég szerint.

Afrikában és Óceániában ellenben lényegében ez a fő forrása az állami bevételeknek, és a foglalkoztatottságot is meghatározó tényező. Általánosságban elmondható, hogy a fejlődő országok foglalkoztatottságát 48%-ban a mezőgazdaság teszi ki – emelte ki a Readwrite.

A robotinvázió az agrárszektorban ugyanarra kényszerítheti az afrikai országokat, mint Kínát 1980-ban: gyors urbanizációra. Amíg néhány ország jól reagál az ilyen változásokra, addig mások megszenvedik a milliók számára szükséges új munkahelyek megteremtéséhez vezető rögös utat.