Egymilliárd dolláros üzlet: a Ford is önjáró autót fejleszt

Egymilliárd dolláros üzlet: a Ford is önjáró autót fejleszt

Egymilliárd dolláros üzlet: a Ford is önjáró autót fejleszt

autó

1 perc

A hírek szerint a Google-től és az Ubertől érkezett mérnökök segítségével az autógyártó 2021-re szeretné piacra dobni sofőr nélküli járművét.

Az Argo AI startup cég egész eddig a háttérben működött Pittsburgben. A céget két, vezető nélküli fejlesztések terén tapasztalt mérnök alapította: Bryan Saleski a Google önvezető autójának fejlesztőcsapatánál dolgozott évekig, Peter Radner pedig tavaly szeptemberig az Uber autonóm autós projektjének vezetője volt. A Ford célja most az, hogy a céget az egymilliárd dolláros befektetés segítségével a szektor éllovasává tegye.

Természetesen ez a hatalmas összeg elég arra, hogy az autógyártó a többségi részvényes legyen, bár a cég inkább befektetésként, és nem felvásárlásként kezeli az üzletet. „Könyvelési szempontból az Argo AI leányvállalatnak számít” – mondta Mark Fields vezérigazgató, de azt is hozzátette, hogy ez nagyobb szabadságot biztosít a működés területén. A céljuk az, hogy az anyagi támogatás jó részét arra használják, hogy mérnököket csábítsanak magukhoz a konkurencia elől.

Az együttműködés részeként az Argo fogja tervezni a mesterséges intelligencia rendszereket a Ford 2021-re tervezett önvezető modelljeihez, de a későbbiekben nem zárkóznak el annak lehetőségétől sem, hogy más ágazati szereplők számára is értékesítsék a szoftvereket.

Az autógyártó az egyik legnagyobb cég az Egyesült Államokban, és ez az egymilliárd dolláros bejelentés is utal arra, hogy tartanak a szilícium-völgybeli techcégek terjeszkedésétől. Mindezek mellett természetesen érdemes felidézni azt is, hogy tavaly a kínai Baiduval együtt a Ford 150 millió dollárt fektetetett a LIDAR rendszereket gyártó Velodyne-ba, hogy olcsóbbá váljon számukra az önvezető járművekhez szükséges technológia gyártása.

Forrás: The Verge