Alacsony a keréknyomás? Kapjon róla riasztást

Alacsony a keréknyomás? Kapjon róla riasztást

Alacsony a keréknyomás? Kapjon róla riasztást

autó

6 perc

Bár a közúti balesetek jelentős hányadában szerepet játszik a nem megfelelő keréknyomás, rengeteg vezető mégse fordít kellő figyelmet az abroncsok helyes beállítására. Ebben nyújthat hasznos segítséget az amerikai FOBO legújabb fejlesztése, amely a gumikra szerelt érzékelők segítségével azonnali értesítést küld a sofőr mobiltelefonjára, ha szervizelésre van szükség.

A rosszul felpumpált gumik nem csupán az üzemanyag pazarlásához járulnak hozzá, de sok esetben az autóban ülők biztonságát is veszélyeztetik. Az amerikai autópályák biztonságát felügyelő szervezet (National Highway Traffic Safety Administration) adatai szerint a sztrádákon 80 ezer baleset történik évente, ezek nagy része viszont elkerülhető lenne, ha a vezetők precízen nyomon követnék az abroncsok állapotát. Ha csupán 0,06 barral alacsonyabb a kelleténél a nyomás az egyik kerékben, az 1200 kilométerrel rövidíti le a gumi élettartamát és rontja az üzemanyag felhasználás hatékonyságát is.

Erre a problémára kínál most megoldást a FOBO; az ötletgazdák által kialakított irányítórendszer (Tire Pressure Management System, TPMS) segítségével az autósok azonnali információt kapnak a kerekekben lévő nyomás változásáról. A sofőröknek csupán fel kell szerelniük négy apró szenzort a gumikra, amelyek Bluetooth 4.0 kapcsolaton keresztül továbbítják az adatokat az okostelefonra. Akkor sincsen gond, ha véletlenül nincs kéznél a mobilja, hiszen egy beépített fedélzeti egységen keresztül is ellenőrizheti a kerekek állapotát.

A rendszer akár 20 különböző autóból származó információ megjelenítésére is képes, ezáltal kiválóan lehet vele ellenőrizni a céges járműflottákat. A beérkező adatokat családtagjaival és barátaival is megoszthatja, ráadásul a fejlesztők az utcai tolvajok elleni védelemről is gondoskodtak. A szenzorokat és az intelligens rendszert ugyanis csak a tulajdonos személyes postafiókjával lehet használni, így lopás esetén sem veheti igénybe más az okosérzékelőket.

A szenzorok a nap 24 órájában közvetítik az adatokat a kerekek nyomásáról 30 méteres távolságon belül. Így akkor is értesítést kaphat okostelefonjára, hogyha hazaérve már leparkolta a garázsba járművét és nincs felkapcsolva a gyújtás. A rendszer azt is jelzi, ha valamelyik érzékelő eltűnt vagy esetleg hiányzik. A négy szenzort és a fedélzeti egységet tartalmazó készletet a november 10-ig tartó promóciós időszakot követően nagyjából 38 ezer forintért vásárolhatják meg az autósok. A fejlesztők a biciklisekről sem feledkeztek meg, számukra 2, illetve 3 érzékelős szettet dobtak a piacra.